AcasăIdei afaceriBrutarie artizanala: O antreprenoare din Iasi face 450.000 de lei din aceasta...

Brutarie artizanala: O antreprenoare din Iasi face 450.000 de lei din aceasta afacere

O brutarie artizanala se poate dovedi, in cele mai multe cazuri, o idee de afaceri de succes, avand in vedere ca romanii sunt printre fruntasii Europei la consumul de paine. Pe langa acest lucru, painea artizanala, cat mai sanatoasa, este din ce in ce mai cautata mai ales de familiile cu copii mici.

Inspirata de aceste idei, Mariana Leţ, o antreprenoare din Iasi a reusit sa puna pe picioare o brutarie artizanala apreciata, din care castiga anual circa 100.000 euro.

„Randamentul de 70% din 2018 este proportional cu efortul. Speram ca 2019 sa fie cel mai bun de pana acum, si, dupa toate premisele, cu siguranta va fi“, spune Mariana Leţ, conform Ziarului Financiar.

Brutarie artizanala: cat costa sa deschizi o brutarie

Absolventa de Drept, antreprenoarea din Iasi a decis, acum trei ani, sa investeasca 25.000 euro intr-o brutarie artizanala. Asa a luat fiinta brandul „Cosul cu paini”. De la prima paine scoasa din cuptor si comercializata, compania are in prezent o pro­ductie de circa 180 de paini pe zi. De asemenea, veniturile sunt de circa 450.000 lei.

„Eu si sotul meu sunte amandoi pasionati de gatit, cu multa grija acordata alimentatiei. Aceasta pasiune, dar si grija, amandoua s-au intensificat in momentul aparitiei primului copil. Am inceput, natural, sa facem paine in casa. Retetele noastre au evoluat si s-au rafinat in timp, in incercarea de a regasi gustul painii de alta data. Am pornit pe acest drum, deoarece credem ca painea de calitate trebuie sa aiba un loc important pe masa noastra”, povesteste Mariana Leţ.

Brutarie artizanala
Brutarie artizanala

Brutarie artizanala: cum se produce painea

Faina folosita la realizarea painii este de la o moara de la tara, care nu foloseste aditivi sau amelioratori. Cel mai iubit sortiment din brutarie afacere de familie este fara indoiala painea cu maia.

„Ne bucura mult faptul ca am reusit sa gasim un partener, moara de la care procuram faina, care impartaseste pasiunea noastra. Faina este sufletul painii. Faina este de mai multe feluri (alba, integrala, secara, neagra, tarate), astfel fiecare tip de paine are personalitatea, temperamentul si forma proprie. Painea alba este mai dulce si mai infoiata, cea neagra este mai acida si mai indesata, mai vartoasa. Painea integrala se inrudeste si imprumuta aromele pamantului din care a crescut, cea de secara este mai capricioasa, mai selectiva, alegandu-si cu grija comesenii”, spune antreprenoarea.

Pentru brutaria artizanala „Cosul cu paini” regina painilor este painea cu maia. „Fara indoiala, painea cu maia are o personalitate aparte, cu un gust usor acrisor, diferit de orice altceva. E nevoie de multa migala si pasiune pentru a face o paine adevarata. Respectam indeaproape etapele de productie si de aceea nu ne dorim decat realizarea de serii mici, fara a face compromisuri in privinta timpului de preparare sau a retetelor”, mai spune Mariana Leţ.

Brutarie artizanala: provocarile unei astfel de afaceri

Pe langa hatisul birocratic de la noi, exista o presiune din ce in ce mai mare de utilizare a amelioratorilor, astfel incat sa ai o paine mai infoiata si mai proaspata pentru o perioada mai lunga de timp.

„Chiar daca avem parte de aceste presiuni, din mai multe parti, suntem consecventi cu crezul si dorinta noastra de a face o paine sanatoasa. In privinta colaborarilor, avem cateva restaurante si locatii care vand produse eco sau bio. Suntem onorati de aceste parteneriate si speram sa le dezvoltam in viitor”, afirma Mariana Leţ.

Brutarie artizanala
Brutarie artizanala

Brutarie artizanala: accesarea fondurilor europene

Pentru deschiderea unei brutarii, cei interesati pot accesa si fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Primul pas pentru a intocmi un asemenea proiect este realizarea unei liste de cheltuieli si gasirea unui spatiu destinat constructiei cladirii in care functioneaza brutaria.

Pentru o brutarie fondurile europene pe care le puteti accesa sunt:

  • Submasura 4.2 – Procesarea produselor agricole (PNDR): fonduri nerambursabile de pana la 2,5 milioane de euro (atat in mediul rural cat si urban)
  • Submasura 4.2 – Procesarea produselor agricole (PNDR): fonduri nerambursabile de pana la 450.000 de lei, pentru microintreprinderi.
  • Start-up Nation: ajutorul financiar nerambursabil poate ajunge la 200.000 de lei.

Pentru a avea o brutarie artizanala de succes nu uitati ca trebuie sa intocmiti un plan de afaceri detaliat si realist. Astfel, trebuie sa cunoasteti capacitatea de productie, sa va stabiliti deja sursele de aprovizionare cu materii prime, sa va estimati costul cu spatiul de productie, cu pregatirea/salarizarea personalului, precum si sa identificati o zona buna de comercializare a produselor de panificatie.

„Suntem la inceput, dar niciodata nu vom face rabat de la ideea care ne-a determinat sa incepem aceasta mica afacere. Vom face tot posibilul sa ajungem acolo unde ne dorim. Este dificil, mai ales la un domeniu ca acesta de nisa, insa consideram ca merita”, mai spune Mariana Leţ.

Citeste si:

Idei de afaceri: crescatorie de ciuperci pleurotus cu fonduri europene

Plantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de mure din Romania si a castigat pariul

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua
    Cum merge afacerea, acum cu cate probleme au invadat investitorii. Sunt curioasa la modul realist, nu din rautate. Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine