AcasăFonduri europene agriculturaBotanoiu (MADR) spune cum se vor acorda subventiile in viitor

Botanoiu (MADR) spune cum se vor acorda subventiile in viitor

Daniel Botanoiu, secretarul de stat in MADR, a oferit recent cateva detalii despre cum ar trebui acordate subventiile catre agricultori in viitor.

Oficialul din Ministerul Agriculturii sustine ca astazi se subventioneaza „aproape orice”, iar acest stil de ajutoare nu este un mod coerent de politica in agricultura, conform Agerpres.

„Noi trebuie sa facem mai mult decat am facut pentru sector (agricultura ecologica n.r.) si din punct de vedere al investitiilor, al sustinerii tinerilor la creditare si la acordarea de ajutoare pe o perioada bine definita la aceste produse de o calitate foarte buna. Trebuie sa avem coerenta in politici, de sus pana jos, pentru ca stilul acesta de ajutoare la fiecare cate putin ne-a adus astazi sa subventionam orice, exceptand gugustiucul”, a spus Botanoiu.

„Trebuie sa ne oprim odata cu astfel de interventii, daca vrem sa avem sectoare bine definite, sa raspundem consumatorului. El este proprietarul afacerilor din agricultura. Daca el va consuma produsul respectiv va ramane in piata, daca nu il va consuma, nu putem avea aceasta vocatie”, a explicat acesta.

30 de kilograme de zahar si doar 500 de grame de miere consum anual

Botanoiu atrage atentia si asupra obiceiurilor gresite de consum ale multor romani.

Acesta a precizat ca romanii consuma anual 30 de kilograme de zahar si doar 500 de grame de miere, in conditiile in care, declarativ, toata lumea prefera produsele bio.

„Am constatat un lucru ingrijorator. Va dau doar doua cifre. 30 de kilograme de zahar consum anual si doar 500 de grame de miere consum anual pe cap de locuitor in Romania. Va dati seama unde ne ducem? Suntem declarativ toti eco, vrem eco, dar in momentul in care ne ducem la raft ne-am schimbat comportamentul si aici cred ca trebuie sa facem mai mult, noi toti”, spune Botanoiu.

„Acum in programul Tomate avem 19.500 de beneficiari. Vor intra castravetii, vinetele, ardeiul, ardeiul gras si kapia, vor fi subventionate productiile din arii protejate anul urmator. Poate vom merge mai mult pe domeniul acesta si mai putin pe lucerna si materii prime. Conteaza ceea ce cere consumatorul. Consumatorul trebuie sa aiba acces la produse de calitate mult mai buna. Astazi obezitatea a depasit numarul persoanelor sufereau de foamete”, a subliniat oficialul MADR.

Daniel Botanoiu afirma si ca romanii trebuie sa isi schimbe comportamentul, mai ales cand vine vorba de alimentele pe care le cumpara si le consuma, comportament care insa se schimba la raft, „oricat am fi de bogati”.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine