Rasa de bovine Black Angus a castigat tot mai mult teren in Romania, in primul rand adaptabilitatii sale la pasunile noastre, insa si pentru pretul mare de vanzare a carnii.
Dintre cei care au pornit o astfel de afacere am intalnit si un tanar deosebit, care, dupa ce a muncit in strainatate si a terminat facultatea in Romania, a ales sa construiasca o asemenea ferma, alaturi de fratele sau.
Mai exact, este vorba despre Sebastian Ile, in varsta de 28 ani, din comuna Bratca (Bihor), care, mai multe veri la rand, a muncit in Belgia, la ferme.
Black Angus: cum a inceput ideea unei ferme de bovine
A fost impresionat de activitatea crescatorilor de Black Angus de acolo, precum si de bunastarea lor, prin urmare, s-a gandit sa puna bazele unei astfel de afaceri si in Romania.
„Patru veri consecutive, in vacanta, am fost plecat in Belgia sa muncesc, in legumicultura, la o sera mai exact. In timpul liber insa, imi placea sa ma plimb cu bicicleta, si in imprejurimi am descoperit si cateva ferme de vaci Black Angus. Erau exploatatii mici, de circa 50-60 de capete, insa ce m-a impresionat a fot ca erau foarte bine organizati, aveau asociatii cu mai multi membri si de asemenea aveau si desfacerea asigurata. Trebuie sa fiu sincer si sa spun ca m-a surprins si bunastarea lor. Cu ideea aceasta am venit in tara si am decis sa pornesc o ferma de bovine de care”, povesteste Sebastian Ile.
Cu sprijinul fratelui sau, cat si cu banii economisiti, cei doi au cumparat primele exemplare din aceasta rasa, in 2014, mai exact 10 vitele si un taur, suma totala a achizitiei ridicandu-se la circa 19.000 euro cu tot cu transportul.
„Fermierii din Belgia sunt de meserie chiar si profesiori, insa au si pasiunea agriculturii. Primesc insa subventii importante”
De unde a cumparat primele exemplare
Momentul achizitionarii animalelor este foarte important pentru buna desfasurare a lucrurilor dupa aceea. Tanarul fermier din Bihor ne-a spus ca a ales rasa Black Angus pentru ca este recunoscuta pentru fatari usoare, are o carne deosebita, premium, apreciata de consumatori si, totodata, pentru ca exemplarele se adapteaza foarte usor la pasunile de la noi.
„Am ales sa cumparam primele noastre exemplare din aceasta rasa de la un crescator chiar de la noi din Bihor. Dansul le aduce din Germania, este genetica de acolo. Pretul a fost de 1.500 de euro pentru vitele, am cumparat 10, si am luat si un taur, care m-a costat 3.000 euro”, ne-a explicat Sebastian Ile.

Cum se intretin exemplarele din Black Angus
Avand in vedere ca vorbim despre animale de rasa, destul de scumpe, acestea trebuie intretinute cat se poate de bine. Surprinzator sau nu, exemplarele din rasa Black Angus nu au pretentii deosebite, un amanunt important aici fiind ca trebuie ferite de tot ce inseamna curent, vand puternic sau soare excesiv ori umiditate prea mare.
„Nu au nevoie de conditii deosebite sau grajduri construite complicat. Trebuie doar sa te asiguri ca, mai ales in sezonul rece, animalele sunt intr-un grajd acoperit, unde nu patrunde frigul puternic. Eu am avut o iarna, cand le-am scos afara, desi erau minus 20 de grade”, spune crescatorul.
„In rest, animalele trebuie protejate de vant puternic, de prea multa umiditate si, bineinteles, sa li se asigure umbra. Altfel pot deveni cam agitate, sa piarda din greutate si asa mai departe”, mai precizeaza Sebastian Ile.
Cum sunt hranite bovinele de carne
Un alt aspect important in crestera exemplarelor din rasa Black Angus este si furajarea. In cadrul exploatatiei lui Sebastian Ile exista un specialist care se ocupa exclusiv de acest aspect.
„Deorece dorim sa avem o crestere cat mai buna a exemplarelor, colaboram cu cineva specializat pe hrana animalelor. Noi le dam in general doar iarba, apa si saruri, in intervalul mai – noiembrie. Apoi, iarna, venim cu fan, iar daca sunt perioade cu mult frig, suplimentam si cu porumb macinat. Pentru vitelele din a sasea luna la dam uruiala de porumb. Facem si diverse teste cu hrana, pentru a vedea ce retete functioneaza mai bine pentru animalele noastre”, ne-a mai spus crescatorul.
Merita precizat ca exemplarele din aceasta rasa pot trai pana la 20 de ani. In general, greutatea la care ajung animalele este de circa 550 de kilograme, iar randamentul la taiere este de circa 65-70%.
Citeste si: Cultivare sofran: o afacere profitabila si pe suprafete mici
Rentabilitatea unei rase pure Black Angus
Carnea de Black Angus este considerata premium si are preturi de circa 6 si 20 euro pe kilogramul in viu. Cand ajunge in farfurie, suta de grame poate costa intre 8 si 20 de euro. Trebuie precizat aici ca si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ofera subventii importante crescatorilor de bovine din rase de carne, subventie care ajunge in general la peste 1.000 de lei pentru tineret.

„Preturile sunt bune, desi a existat o perioada in care erau ceva mai mari. Pe mine ma intereseaza destul de mult sa le vand ca juninci de reproductie, la un pret de circa 1.000 de euro bucata. In plan exista de asemenea si sa accesez niste fonduri europene pentru exploatatie”, ne-a mai povestit Sebastian Ile.
Ce proprietati si cum este carnea de Black Angus
Carnea de vita Angus este apreciata unanim in multe colturi ale lumii, datorita gustului deosebit si a faptului ca este frageda, suculenta si foarte hranitoare. Uneori costul acestui tip de carne va poate face sa va ganditi de doua ori, insa de cele mai multe ori acesta reflecta calitatea carnii si este pe deplin justificat.
In general, aceasta carne contine cu 30% mai putin colesterol decat o carne de vita normala. De asemenea, are numeroase vitamine, precum si zinc, magneziu, fier, cat si acizi grasi Omega-3.
Rasa Black Angus o putem intalni in prezent pe toate continentele, ea fiind originara insa din Scotia. Caracteristica principala a acestor exemplare este musculatura dezvoltata, precum si procentul mic de oase in carcasa. De asemenea, taurii din rasa Black Angus sunt folositi frecventi la incrucisari, hibrizii imprumutand o buna parte din caracteristicile acestei rase.
Felicitari fermierilor, dar articolul este cam optimist. Prea mult spus „cea mai scumpa carne” avand in vedere desfacerea din Romania. Si noi suntem tineri fermieri (25-29ani), dar este destul de greu cand autoritatile nu doar ca nu te ajuta, te mai si incurca!
„Cam optimist” este putin spus..6-20 euro kg in viu? 1000 euro subventia? Poate peste 20 de ani..subventia 400 euro si pret mai mare de 15 lei/kg in viu eu nu am vazut pana acum…in rest articolul este ok. Mult succes in continuare tanarului fermier.
„Cam optimist” este putin spus..6-20 euro kg in viu? 1000 euro subventia? Poate peste 20 de ani..subventia 400 euro si pret mai mare de 15 lei/kg in viu eu nu am vazut pana acum…in rest articolul este ok. Mult succes in continuare tanarului fermier.
da mi se pare intersant pentru ca am prieteni in scotia care lucreaza la o ferma cu acest tip de rasa de vita de carne ,pe langa aceasta intr-adevar preturile sunt estimative pentru ca aici probabil s-a vorbit de pretul tari de origine cea ce multu u inteleg ca ,costurile implica si transportul si taxe vamale ,dar modul de explicare nu este relevent pentru ca nu toata lumea in intelege …in mare parte pare interesant articolul