AcasăFermieri cu profitBivolite de lapte: O afacerea mai profitabila decat cresterea vacilor

Bivolite de lapte: O afacerea mai profitabila decat cresterea vacilor

Bivolite de lapte, iata ce cauta mai nou fermierii romani care doresc sa inceapa o afacere in zootehnie. O alternativa tot mai interesanta pentru crescatori este intr-adevar ferma de bivoli, mai ales ca pretul laptelui de bivolita, recunoscut pentru beneficiile sale, poate ajunge sa fie si de 3-4 ori mai mare decat laptele de vaca.

Un tanar fermier care a decis sa investeasca intr-o asemenea idee este Ionut Meterna, din judetul Brasov, care a pornit acum cativa ani o ferma de bivolite in adevaratul sens al cuvantului. A cumparat o fosta magazie de la CAP, a construit grajdul, iar la etaj a amenajat totul pentru a-si depozita furajele pentru animale. Toata aceasta modernizare l-a costat circa 25.000 euro.

„Cresterea bivolitelor de lapte e o activitate veche in familia mea, de aceea am prins drag de aceste animale, mai ales ca sunt blande. Asa am pornit cu dorinta de a face o ferma, mai ales ca si pretul laptelui de bivolita este mult mai bun decat al laptelui obisnuit. Avem 60 de capete, dorim insa sa marim si mai mult efectivul”, spune crescatorul.

Bivolite de lapte: circa 5 lei pe litrul de lapte

Laptele de bivolite este recunoscut ca fiind mult mai nutritiv pentru organism decat cel de vaca, de aceea si pretul acestuia este mai mare. Ionut Meterna spune ca in perioada verii pretul este de circa 5 lei/litru.

„Profitul este undeva la 35%, pe baza efectivului pe care il detin acum. De la un exemplar am undeva la 8 litri pe zi, o medie. Exista o cerere constanta pentru acest lapte, deoarece exista un segment de oameni care si-au dat seama de calitatile lui”, spune crescatorul.

Ferma lui Ionut este compusa in proportie de 95% din bivolite. Exista in exploatatia sa si un taur cu pedigree, folosit pentru reproductie.

Furajarea bivolitelor

Cantitatea de lapte, direct sau indirect, este in stransa legatura cu modul de furajare a animalelor, mai ales ca acestea ajung in general la o greutate de 800 de kilograme.

„Vara beneficiaza de pasune, mergem cu ele si au posibilitatea sa manace cata vor, apoi iarna 90% din furaje sunt realizate de noi. In principal mergem pe siloz si fan. In cazul animalelor de pana un an folosim siloz cu faina, dar mai venim si cu porumb, soia, triticale. Daca e nevoie si calciu”, explica Ionut Meterna.

Comportamentul bivolitelor de lapte este unul in general calm, insa cel mai mult cu persoanele cunoascute. Pe de alta parte, nu sunt rare situatiile in care animalele nu te lasa sa te apropii de ele, daca esti strain.

Bivolite de lapte
Bivolite de lapte

Diferente intre vaci si bivolite

Pentru a incepe o afacere cu bivoli, fara indoiala, este necesar ca fermierii sa cunoasca si ritmul de crestere al acestor exemplare, in comparatie cu vacile de exemplu.

In primul rand, poate cel mai important aspect de comparat este nivelul productie de lapte. Daca vorbim strict de cantitate, fara sa aducem in discutie calitatea, o bivolita da mai putin lapte, circa 7-12 litri pe zi, pe cand in cazul unei vaci valorile sunt mult mai mari.

O alta diferenta notabila este varsta de reproducere. In cazul bivolitelor, acestea ating maturitatea la 3 – 3,5 ani, insa la o vaca dupa 2 ani in medie.

Pretul de achizitie este si el unul mai mare in cazul bivolitelor, depasind in general 1.000 de euro pentru un exemplar bun spre foarte bun.

Bivolite de lapte: Calitatile laptelui

In comparatie cu cel de vaca, laptele de bivolita are de doua ori mai multe grasimi, fiind mai satios. Pe de alta parte, este mai greu digerabil, in special cu persoanele pentru care nu suporta acest tip de lapte.

O alta diferenta importanta este ca laptele de bivolita contine cu pana la 45% mai multe proteine decat cel de vaca.

Laptele de bivoliţă se caracterizează printr-o culoare albă şi un gust plăcut, dulceag, specific laptelui gras. Conţinutul de grăsime mai ridicat. Puterea de smantînire a laptelui de
bivoliţă este mai mică decît aceea a laptelui de vacă.

Proteinele totale ale laptelui de bivoliţă nu depă­şesc cu mult pe cele existente în laptele de vacă. Datorită, totuşi, conţinutului ridicat de grăsime, ală­turi de cazeină, laptele de bivoliţă se foloseşte cu bune rezultate la fabricarea iaurtului, căruia îi îmbunătăţeşte consistenţa.

Ramane de vazut cum se va dezvolta efectivul de bivoli din Romania, mai ales ca aceasta specie se sacrifica masiv, neexistand programe de perpetuare a speciei. Cu toate acestea, o investitie in procesarea laptelui de bivolite se poate dovedi o idee de afaceri inteligenta, avand in vedere ca acest tip de produse sunt cautate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine