AcasăCombaterea daunatorilorBasicarea frunzelor la piersic: factori favorizanti, combatere

Basicarea frunzelor la piersic: factori favorizanti, combatere

Basicarea frunzelor la piersic este una din bolile frecvente care pot aparea la aceasta specie de fructe, in special in primaverile ploioase si reci.

Basicarea frunzelor, denumita in mod stiintific Taphrina deformans, este originara din Europa si are o extindere in toate tarile in care se cultiva piersic, nectarin sau cais.

Factorii favorizanti

Printre factorii favorizanti care pot declansa acest atac se numara si temperatura de circa 18 – 20 grade Celsius, alaturi de umiditate, mai ales daca ploua 2-3 zile. Atacul poate afecta sever productia de fructe.

O dezvoltare optima a piersicului este la temperaturi de peste 25 de grade Celsius.

Cum se manifesta boala

Este important sa cunoastem simptomele acestei boli pentru a o identifica in mod corect. In primul rand, dupa cum ii spune si numele basicarea frunzelor la piersic ataca in mod special frunzele, dar si lastarii tineri.

Atunci cand boala se extinde si umezeala este pronuntata pot fi afectate chiar si fructele.

Primele simptome se pot vedea la sfarsitul lunii aprilie sau inceput de mai. Parenchimul dintre nervuri, creste mult mai puternic decat nervurile.

Din cauza atacului, frunzele devin hipertrofiate si dezvolta initial, pe anumite zone, o culoare roz care, usor, se va transforma in violet. Dupa mai multe zile, frunzele incep sa aiba o coloratie bruna, iar in cele din urma incep sa cada.

Lastarii care sunt atacati de Taphrina deformans se ingroasa, nu mai cresc si se inconvoaie. De asemenea, la baza nu mai au frunze.

Pe fructe atacul se manifesta in luna mai, cand apar pete rosiatice, usor proeminente, cu marginile neregulate, bine delimitate. Pe masura ce fructele cresc, tesuturile atacate se brunifica si crapa.

basicarea frunzelor la piersic

Rezistenta ciupercii

Perioada de incubatie dureaza 3 saptamani in cazul infectiei primare si 15 zile in cazul infectiei secundare. Ciuperca ierneaza ca miceliu haploid, ca miceliu secundar in lastarii atacati sau sub forma de ascospori (forma cea mai importanta de transmitere de la un an la altul) pe ramuri.

Combatere – Basicarea frunzelor la piersic

Boala se poate preveni printr-o serie de masuri de igiena pomicola, (pentru diminuarea sursei de infectie) si de tratamente chimice preventive atat la caderea frunzelor, cat si in perioada de vegetatie.

In acest caz sunt recomandate produse de combatere fungice.

Din punct de vedere bio, o masura importanta ar fi rarirea frunzelor, astfel incat pomul sa isi refaca el frunzele. De asemenea, pomii atacati vor avea nevoie de ingrasamant pe baza de azot.

Daca ati identificat aceasta boala in livada dvs. iata ce recomandari are pomicultorul Marius Roman pentru a combate basicarea frunzelor la piersic:

Acesta recomanda un amestec de fungicid Score 0,02% + Merpan 0,2% biostimulator Atonic 0,1%. Dupa 10 zile se revine cu o a doua stropire: Systhane Forte 0,02% + Dithane 0,25% si biostimulatorul Cropmax 0,2%.

Tratamente preventive:

3 tratamente pe baza de cupru, 2 toamna, 1 primavara. In momentul in care au picat jumatate din frunze se face pe baza de cupru. La al doilea moment, cand au picat toate frunzele fac din nou tratament cu doza dubla.

Al treilea tratament: inainte de dezmugurit, in ferestrele iernii, in primavara, cu doza normala, adica 0,2 %. Doza dubla este 0,4 %.

Al patrulea tratament se face exact cand incepe sa iasa primele frunzulite la dezmugurit. Se face un tratament cu Syllit, conform Pomicola Nalbant.

Urmariti mai multe detalii in acest video.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine