Barba caprei, denumita si scortonera alba, face parte din categoria legumelor de la care se consuma radacinile tuberizate. Cei care doresc sa slabeasca ar merita sa o includa in dieta, deoarece are putine calorii si multe vitamine. Este originara chiar de pe Batranul Continent si o regasim mai des pe pajistile bogate in calcar.
De la aceasta legume se folosesc in special radacinile, care au un gust deosebit, pregatite fie fiert sau prajita. De mentionat ca doar interiorul radacinii este comestibil, coaja radacinii oxidand destul de rapid. Se mai pot consuma si frunzele tinere, in salata. In acest articol vom detalia informatii despre planta, precum si modul in care o puteti cultiva.
Barba caprei: informatii despre planta
Tulpina poate ajunge la o inaltime de peste 1 metru, chiar 1,30 m. Radacinile ajung si ele la o lungime de 30-40 cm. Florile sunt de culoare violet. Fructul are o forma eliptica si este brun-negricios ca si culoare. Intr-un gram regasim aproape 100 de seminte.
Barba caprei este o planta peren, cu capacitati destul de bune din punct de vedere al rezistentei. Se cultiva in mod special in Franta, dar si in alte tari din Europa. Prefera zonele calde, usor mai uscate.
Gustul radacinii este unul usor picant, aromat, care aminteste si de gustul nucilor.
Tehnologia de cultura
Pentru o dezvoltare armonioasa este bine sa plantam aceasta legume pe un sol nutritiv, care sa nu retina apa. Semanarea se va face primavara cat mai devreme, imediat dupa zvantarea solului, incepand cu luna martie pana la sfarsitul lunii aprilie.

Distanta recomandata intre randuri este de 30-32 cm, iar intre plante 10-12 cm. Adancimea de semanat 1,5-2 cm. Norma de samanta pe care o puteti utiliza este de circa 20 kg la hectar.
Prefera solurile profunde, usor (nisipo-lutoase), fara pietre si fara materie organica in exces. pH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 6,5 – 7.
Dupa rasarire, cand plantele au format 3-4 frunze, se rareste cultura. Este important sa pastrati plantatia curata de buruieni (prin prasile repetate).
Tulpinile florale, din luna iulie, este bine sa fie cosite, pentru a favoriza cresterea radacinilor.

Radacinile ajung la maturitate la inceputul lunii octombrie, cand se atinge productia maxima. Productia de radacini este de 28-30 de tone la hectar.
La ce puteti utiliza barba caprei
Barba caprei se poate utiliza precum sparanghelul, de exemplu la garnituri. Se recomanda sa fie pastrata in locuri racoroase si uscate. Tinuta prea mult in frigider isi va pierde elementele nutritive. Are un efect relaxant, daca este consumata seara, favorizand astfel somnul.
Utilizari in medicina populara
Ceaiul din flori de barba caprei se foloseste impotriva bolilor de rinichi. De asemenea, poate sa fie consumata fara probleme si de catre diabetici.
Aceasta planta se regaseste si in stare salbatica, ca o planta perena, si se poate vedea din Spania pana in Caucaz. Belgia si Olanda sunt tarile care produc cele mai mari cantitati de barba caprei (scortonera).