AcasăCasa si gradinaAveti meri fara rod? Iata ce ar trebui sa faceti

Aveti meri fara rod? Iata ce ar trebui sa faceti

Lipsa rodului la meri poate sa fie cauzata, fara indoiala, de multe lucruri, in special care tin de boli si dauantori. Insa daca nu aceasta este problema, atunci s-ar putea sa fie din cauza ca merii nu sunt taiati corect.

Cand pomii rodesc excesiv de mult sau sunt supusi unor taieri severe pentru regenerarea coroanei si a structurilor fructifere, mugurii de rod nu se formeaza. In aceste conditii, la taiere se va tine seama de vigoarea si numarul acestor ramuri in coroana.

Ramuri scurte si debile

Acest caz se intalneste frecvent la soiul de mar Golden Delicious altoit pe M9. Pentru activarea cresterilor si prevenirea unei diferentieri, abundenta mugurilor de rod, sunt indicate urmatoarele interventii:

  • o reducere severa a semischeletului subtire si degarnisit, concomitent cu simplificarea formatiunilor fructifere retinute;
  • efectuarea unor reductii puternice in lemn de 3-4 ani pentru activarea de noi cresteri pe sarpante si subsarpante;
  • simplificarea si reintinerirea semischeletului puternic ramnificat, precum si a vetrelor de rod imbatranite (dupa 5-6 recolte).

Ramuri lungi si viguroase

Cand in coroana pomilor domina ramurile viguroase, prin taieri se urmareste temperarea cresterii acestora si crearea unor conditii mai bune pentru formarea mugurilor de rod. In aceasta situatie, interventiile de taiere constau in:

  • rarirea ramurilor anuale viguroase, la distanta de 25-30 cm, in vederea formarii unui semischelet puternic, garnisit cu numeroase ramuri de rod. Rarirea se face prin suprimarea ramurilor slabe, situate intre cele viguroase retinute;
  • suprimarea sau reintinerirea semischeletului care nu a fost supus taierilor de regenerare in anul precedent.

Ramurile retinute nu se scurteaza pentru a nu ramnifica si intarzia (cu un an) formarea mugurilor de rod.

Sursa informatii: Pomicultura aplicata, Nicolae Cepoiu

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine