Categorii
Apicultura

Ati baut tuica de miere? Iata cum se realizeaza

Tuica de miere sau rachiul de miere este un derivat care se prepara din hidromel. Atunci cand apicultorul are un hidromel care nu i-a reusit prea bine il lasa sa-si termine fermentarea, deci sa-si transforme tot zaharul in alcool.

Apoi, punandu-l in alambic, scoate o tuica foarte buna, care se aseamana cu coniacul. Nu de putine ori acest rachiu are o cautare mai mare decat a hidromelului; de aceea multi producatori transforma hidromelul vechi, de calitate superioara, in coniac, obtinand un produs cu insusiri superioare.

Obisnuit, tuica de miere se trece doar o singura data prin alambic, caci el are prea putine impuritati si nu este nevoie sa fie rectificat prin a doua distilare, care l-ar face prea alcoolic.

Pentru transformarea in tuica sau rachiu, hidromelul nu trebuie sa depaseasca 10 grade. Daca e superior acestei limite se va dilua. Este gresita parerea ca, daca un vin sau hidromel are tarie alcoolica mare, tuica rezultata prin distilarea lui va fi si el mai alcoolic.

O conditie de randament, deci din punct de vedere economic, este ca hidromelul sa aiba tot zaharul din masa lui transformat in alcool. Totusi, prezenta zaharului netransformat nu strica tuica, ci din contra are asupra produsului distilat o influenta buna, caci el devine mai placut si mai dulceag.

Pentru cea de-a doua distilare, dupa ce s-a curatat bine aparatul, se umple cazanul cu acest produs de 30 de grade si se incepe distilarea lui. Aceasta operatie, mult mai delicata, trebuie facuta atent. Durata ei nu trebuie sa depaseasca 5 ore.

Primii litri care trec prin alambic si care reprezinta 1% din toata cantitatea introdusa in distilator, trebuie pusi de o parte. Produsul se numeste „capul rachiului”; el contine aldehide si eteruri in proportii variabile.

Citeste si: Hidromelul: ce este si cum pot face profit apicultorii din ea

Apoi distilarea se continua pana cand produsul ce iese, pus la alcoolmetru arata 20-22 grade, este asa-zisa „coada rachiului”, care este produsul finit. Restului din alambic i se adauga hidromelul ce urmeaza a se distila in seria urmatoare.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.