AcasăStiati caAnimalele pot anticipa cutremurele? Ce spun cele mai recente studii

Animalele pot anticipa cutremurele? Ce spun cele mai recente studii

Cutremurele sunt aproape singurele fenomene naturale pe care omul nu le poate anticipa. Exista numeroase observatii asupra animalelor care isi schimba comportamentul in iminenta unui cutremur.

Unul dintre comportamentele specifice ale animalelor in cazul cutremurelor s-a intamplat pe data de 4 februarie 1975, atunci cand zeci de serpi au iesit din barlogul lor in care hibernau iarna, desi in exterior temperaturile erau negative. La cateva ore distanta de acest moment orasul chinez Haicheng era lovit de un cutremur cu magnitudinea de 7,3, conform Scientific American.

Acest comportament al reptilelor a ajutat autoritatile chineze sa evacueze orasul inainte de producerea seismului.

O buna parte din aceste comportamente „ciudate” ale animalelor in preajma unui cutremur nu au fost investigate stiintific, ci doar s-au bazat pe declaratiile oamenilor: cainii care latra neincetat etc.

Recent, cercetatorii de la Institutul Max Planck si de la Universitatea din Konstanz, ambele din Germania, impreuna cu o echipa multinationala, spun ca au reusit sa masoare cu precizie cresterea activitatii intr-un grup de animale de ferma inainte de activitatea seismica.

Pe baza senzorilor, oamenii de stiinta au analizat timp de 4 luni mai multe animale din ferma printre care vaci, oi si caini, dintr-o ferma din nordul Italiei, zona cunoscuta pentru activitatea seismica frecventa.

Un total de 18.000 de cutremure s-au inregistrat in perioada de studiu, unul fiind de 6,6 ca magnitudine, chiar in prima luna a cercetarii.

Datele publicate in revista Ethology arata ca exista un semnal clar de anticipare care se produce in mod diferit la animale. De exemplu, vacile isi inceteaza miscarile, au un efect de „inghetare” mai degraba. Acest lucru se produce pana cand cainii incep sa se agite si sa se miste mai mult Din acel moment si vacile au miscari tot mai numeroase. Acest lucru amplifica agitatia si la alte animale din ferma, co-autorul studiului, Martin Wikelski, director general al Institutului Max Planck privind comportamentul animalelor.

Oamenii de stiinta precizeaza in lucrarea lor ca animalele dintr-o ferma au capacitatea sa anticipeze un seism intr-un interval de la o ora pana la 20 de ore.

Ramane in continuare o urma de scepticism cu privire la acuratetea animalelor sa anticipeze cutremurele. Mai multe studii cu privire la acest subiect urmeaza sa fie elaborate, in diferse colturi ale lumii.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs pe 3 noiembrie 2022, in Vrancea, acesta fiind cel mai mare cutremur din ultimii doi ani din Romania.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine