AcasăApiculturaAnaliza mierii: cum se realizeaza eficient

Analiza mierii: cum se realizeaza eficient

Dupa ce am scris anterior un articol despre cum verifici mierea naturala de cea falsificata, in materialul de astazi doresc sa aduc in prim plan cateva sfaturi concrete despre analiza mierii.

Fara indoiala, analiza mierii este o proba ce intereseaza mai curand laboratoarele specializate, care au drept scop descoperirea falsurilor alimentare.

Pentru apicultor, o analiza de miere este necesara atunci cand banuieste ca mierea lasata albinelor pentru hrana de iarna are o capacitate mare de miere de mana, sau cand e nevoie sa procure o cantitate de miere pentru ajutorarea albinelor in caz de lipsa.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

El face probe simple, iar cand ele ii arata, ori are banuiala unei falsificari, trimite probe la laborator care precizeaza cu ce si in ce procent s-a facut frauda.

Analiza mierii de mana

Scopul acestei analize este inlaturarea ei de la hrana de iarna a albinelor. In acest scop se fac diferite observatii si lucrari.

Un prim indiciu il ofera examinarea mierii direct in fagure: mierea de mana, in mod obisnuit, nu e capacita si nu cuprinde toate celulele. Se pot folosi doua metode simple pentru analiza mierii de mana.

Metoda cu apa de var

Aceasta metoda e foarte suor de aplicat si la indemana oricarui stupar. Se cumpara de la farmacie o cantitate de apa de var, care poate fi astfel preparata chiar de apicultor: se ia o cantitate de var stins ce se amesteca cu o cantitate egala de apa; se omogenizeaza, lasand apoi lichidul sa se limpezeasca.

Cand varul s-a depus la fundul sticlei etichetata, folosind-o la analiza. Pentru analiza se scot probe de miere din faguri, se adauga o cantitate egala de apa de ploaie sau apa distilata intr-o eprubeta, se incalzeste amestecul la flacara unei lampi cu alcool, agitand mereu eprubeta.

Cand amestecul este cald, se adauga o cantitate egala de apa de var, fata de mierea dulata ce era initial in eprubeta. Apoi se pune din nou flacara, pana fierbe. Daca proba contine miere de mana, in eprubeta vor apare niste fulgi care se depun la fund. Sedimentele se depun dupa 12 ore.

Metoda cu alcool

Si aceasta metoda de analiza a mierii, in special de mana, este simpla. Intr-o eprubeta se pun parti egale de miere si apa distilata sau de ploaie: eprubeta se incalzeste la o lampa cu alcool si se adauga, dupa incalzire, de zece ori mai mult alcool rectificat, fata de cantitatea de solutie de miere cu apa cat era initial in eprubeta.

Daca solutia se tulbura, mierea este de mana. Daca ea ramane limpede, mierea este buna pentru consumul de iarna al albinelor.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine