Altoirea caisului poate fi o operatiune relativ usoara si cu rezultate foarte bune, daca se tine cont de anumite reguli. In cadrul acestui articol va vom prezenta cum alegem portaltoii, ce tipuri de altoire putem alege si cum ingrijim pomul.
Caisul este un pom fructifer din familia prunului, avand ca origine Asia. Caisul are capacitatea sa se inmulteasca foarte bine prin samburi, dar urmasii sai nu reproduc asa cum se cuvine si nu sunt durabili.
Alegerea portaloiului pentru cais
Portaltoii ce se pot folosi pentru inmultirea caisului sunt:
- caisii rasariti din samburi de cais
- piersici rasariti din samburi
- prun franc sau mirobolan
- pruni Saint-Julien
Prunul franc si Saint-Julien sunt recomandati deoarece asigura o buna adaptare la sol si manifesta cea mai buna afinitate fata de soiurile de cais.
Altoirea caisului in T
Realizari operatia cand seva incepe sa fie mai putin activa asta neinsemnand sa se fi oprit de tot. Acest lucru are loc vara. Veti avea ocazia sa prelevati un altoi maturizat suficient si sa-l aplicati pe un portaltoi inca alimentat de seva.
Alegeti o zi senina, dimineata sau seara, la jumatatea lui iulie. Desigur, daca temperaturile sunt foarte ridicate si observati o activitate foarte puternica a sevei – vizibila printr-o dezvoltare importanta a lastarilor tineri – asteptati cateva zile, o saptamana sau doua. Nu veti fi in intarziere.
Pentru a avea toate sansele de succes la altoirea caisului este bine ca la inceputul lui iulie, cu circa 15 zile inainte de altoire sa ciupiti varful lastarului de pe care veti prelua ochi in vederea altoirii. Aceasta favorizeaza maturizarea. Nu incercati sa altoiti caisul primavara, in despicatura sau in incrustatie pentru ca rezultatele nu sunt mereu bune.
Variatiile mari de temperatura cunoscute in acest sezon se opun unei sudari corespunzatoare a altoiului de cais.
Pregatirea portaltoiului
Daca veti altoi la nivelul solului sau la inaltime, taiati toate ramurile aflate la 10-15 cm in jurul punctului de altoire.
Curatati daca e cazul, cu o carpa uscata, eventualele urme de pamant din zona de altoire. Cel mai adesea aceasta operatie este necesara cand se altoieste la nivelul solului.
Cu briceagul in mana dreapta, efectuati, intr-o portiune neteda de scoarta, o taietura transversala pe grosimea scoartei portaltoiului. Asezati varful briceagului la 3 cm sub taietura orizontala, la jumatatea acesteia si taiati in sus pentru a obtine un T.
Cititi si despre: Taierea caisului: lucrari importante pana si dupa rod
Recoltati ramura
Taiati ramura aleasa pentru reproducere. Ea corespunde vegetatiei emise in luna mai a anului precedent. Aceasta ramura pe care ati ciupit-o pentru a grabi maturarea, poate sa masoare 30-60 cm lungime.
Cu ajutorul briceagului sau a foarfecii de vie taiati imediat toate frunzele pentru a evita pierderea de apa. Lasati cate o jumatate de centimetru de petiol netaiat. Daca mai intarziati operatia, puneti ramurelele intr-o galeata cu 5 cm de apa, la umbra.
Pregatiti altoiul
Alegeti un lastar pregatit pentru prelevarea ochiului. Apucati-l strans de baza si alegeti un ochi situat inspre mijlocul tijei: ar trebui sa fie suficient de maturizat. Faceti o incizie laterala la aproximativ 2 cm sub ochi. Apoi asezati mijlocul lamei briceagului la 2 cm deasupra ochiului pentru a preleva un fragment de scoarta care sa contina si ochiul.
Trageti de maner astfel incat lama sa avanseze catre varf pe masura ce avansati cu taiaerea. Cand ati atins incizia facuta anterior, ochiul este prelevat de pe lastar.
Indepartati un mic fragment de lemn de sub ochi daca s-a taiat ceva mai adanc in lemn, Prezenta lemnului impiedica sudura.
Introduceti altoiul si legati ansamblul
Cu lama-spatula deslipiti suficient laturile T-ului pornind de la partea superioara. Introduceti altoiul, cu mugurul orientat in sus, incepand de la partea superioara a T-ului. Ajutati-va mereu de lama pentru ca altoiul sa alunece tot timpul. Pozitia ideala este atunci cand ochiul se opreste la jumatatea portiunii verticale a T-ului. Taiati portiunea de altoi care depaseste in sus, orizontala T-ului.
Alte aspecte importante pentru a finaliza altoirea caisului: Scoarta poate mentine destul de bine altoiul dar asta nu e suficient. Zece infasurari de rafie fara strangere in exces, finalizeaza operatia. Cu mana stanga apucati capatul ghemului de rafie cam la 20 cm apoi infasurati in spirala, de jos in sus. Ultima infasurare trebuie sa fie mai slaba pentru a putea face o bucla si a strange apoi toata legatura.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro