AcasăCasa si gradinaAloe vera beneficii: minunea din natura pentru organism

Aloe vera beneficii: minunea din natura pentru organism

Beneficiile Aloe vera sunt cunoscute inca din Antichitate. Tocmai din acea perioada aceasta planta a fost utilizata in numeroase zone ale lumii precum bazinul mediteranean, Africa, Indica etc.

Aloe vera face parte din familia plantelor xerofite, adica iubitoare de caldura si locuri aride. Important este ca aceste plante retin mari cantitati de apa. Sunt plante robuste, cu tulpina scurta, care poarta un buchet de frunze alungite, groase, carnoase, cu aspect ornamental.

Aloe vera beneficii: compozitia chimica

Principalul component al aloei vera este aloina, substanta pe care o regasim in proportie de 50%. Aceasta este greu solubila in apa si nu poate fi descompusa decat prin intermediul agentilor de oxidare.

Rasina de Aloe mai contine cantitati mici de aloe-emodina, crizofanol sub forma libera sau heterozidica. Pe langa derivatii antracenici, rasina de Aloe mai contine si alte rezine (10-20%), ulei esential in cantitati foarte mici, aloerezona, saruri minerale etc.

In prezent, prin prelucrari speciale, o buna parte din derivatii antracenici (cu actiune purgativa) sunt indepartati, punandu-se accentul pe continutul foarte mare in aminoacizi.

Aloe vera gel beneficii

Gelul de Aloe vera mai contine enzime si fitohormoni cu rol important in metabolismul celular, peste 20 de minerale si microelemente absolut nececesare organismului: calciu, fosfor, fier, potasiu, cupru, clor, zinc, magneziu etc. precum si toate vitaminele necesare organismului.

Dintre plante, este singura in care s-a identificat vitamina B12. Produsele moderne pe baza de Aloe vera mai contin lignina si saponozide, precum si alte substante active.

Aloe vera beneficii: farmacologie

In trecut, rasina de Aloe era considerata ca cel mai eficient produs laxativ purgativ vegetal de tip antrachinonic. Actiunea este in functie de doza: in doze de 0,02 – 0,06 grame are actiune tonic stomahica si colagoga (faciliteaza evacuarea bilei secretate de vezica biliara). In doze de 0,10 g are actiune laxativa.

In prezent, rasina de Aloe se utilizeaza din ce in ce mai putin, din cauza prezentei derivatiilor antrachinonici care sunt pusi sub semnul intrebarii, deoarece utlizarea indelungata ar favoriza aparitia cancerului colono-rectal. De aceea, se procedeaza la eliminarea antracenozidelor prin procedee specifice farmaceutice.

Actiunea antiiinfectioasa, respectiv proprietatile antibacteriene, antiparazitare, antivirale, este remarcabila. Aceste preparate moderne intaresc capacitatea sistemului imunitar si stimuleaza regenerarea celulara prin tonifierea acestei functii. Nu este de neglijat nici actiunea sedativa, ele inducand o stare de calm si relaxare. Prin marirea diurezei in actiune detoxifianta, regleaza metabolismul general.

La ce este buna aloe vera

Iata la ce se poate folosi Aloe vera. In primul rand la stimularea digestiei, circulatiei sanguine, limfatice, a functiei colecistului si rinichilor.

In diabetul noninsulinodependent, regleaza metabolismul glandei pancreatice sau chiar vindeca aceasta boala dupa un tratament de cel putin sase luni.

In ulcerul gastroduodenal au actiune cicatrizanta si antibacteriana.

In afectiunile hepatobiliare stimuleaza secretia de interferon, care, dupa cum se stie, joaca un rol esential in vindecarea hepatitelor virale B si C si, in acelasi timp, stimuleaza regenerarea celulei hepatice.

In afectiuni oculare reduc opacitatea cristalinului in cataracte, amelioreaza vederea in cazurile de miopie si hipermetropie si vindeca conjunctivitele.

In tratamentul externe se recomanda in plagi, atat pentru efect dezinfectant cat si pentru cicatrizarea ranilor; in durerile reumatismale, prin aplicarea gelului de Aloe se obtine o diminuare a acestora. Se recomanda asosierea tratamentului extern cu cel intern.

Un alt raspuns la intrebarea pentru ce e bun aloe vera: in alergii, preparatele de Aloe vera atenueaza pruritul si previn eruptiile cutanate; la fel si in unele dermatite, se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern.

Deoarece in prezent pe piata se gasesc multe produse cu denimirea de Aloe vera, se recomanda folosirea doar produsele autentice aprobate de Ministerul Sanatatii.

In prezent gelul de Aloe vera intra si in numeroase produse cosmetice.

Aloe vera contraindicatii

Produsele pe baza de Aloe vera pot avea efecte adverse sau reactii secundare la unele persoane sensibile.

Se pot dezvolta, in cazuri rare, o hipersensibilitate la produsele pe baza de Aloe, dupa o utilizare indelungata.

Se recomanda prudentie si utilizarea unor produse doar o perioada limitata de timp, urmata de o pauza. Pentru orice efect advers care dureaza mai mult de cateva zile sau daca se manifesta mai puternic luati legatura cu medicul dumneavoastra.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine