AcasăCasa si gradinaAi un sol in care nu cresc legumele? Iata cum sa-l transformi...

Ai un sol in care nu cresc legumele? Iata cum sa-l transformi intr-un sol usor si bogat

Multi gradinari se confrunta cu o textura a pamantului care nu le permite sa creasca fructe si legume asa cum isi doresc. De cele mai multe ori intalnim soluri lutoase, adica un sol greu, care nu se aeriseste, in care apa patrunde cu dificultate, balteste, si care poate provoca frecvent putrezirea radacinilor plantelor.

Exista mai multe metode prin care puteti sa rezolvati acest lucru.

Cea mai simpla varianta de a rezolva este sa va faceti straturi inaltate si sa va aduceti un pamant bogat si usor. Insa necesita ceva putere financiara si nu toata lumea o sa poata sa faca asa ceva.

O alta varianta ar fi sa incorporati in sol nisip. Dar… si aceasta varianta este relativ costisitoare, precum si dificila fizic. Totodata, se poate incorpora in sol compost, daca va permiteti si aveti cantitatea necesara.

A patra varianta este sa renuntati la gradina 1-2 ani, pentru a structurara solul in mod biologic prin semanarea sideratelor in ture. Ce inseamna asta? Acum de exemplu e toamna. Ati semanat ovazul, el ierneaza bine la noi. Dupa ce l-ati taiat, puteti pune apoi mustarul sau facelia sau orice alt siderat.

Este foarte important sa le taiati la timp.

Incorporarea in sol a sideratelor inseamna: cand e momentul sa fie taiate, inainte de inflorire sau inainte de formarea spicului, le taiem la 1 cm sub pamant si cu grebla nivelam si indreptam pamantul, explica Secretele Gradinarului. Asa veti face 1-2 ani in gradina dumneavoastra, fara sa mai cultivati si altceva. Totusi, nu foarte multa lume o sa fie dispusa la acest lucru.

Ce sunt sideratele? Sunt plante care imbogatesc solulul. Vorbim de circa 400 de specii de acest tip, precum mustarul alb, ridichea oleaginoasa, secara, ovaz, grau, hrisca. Exista insa niste reguli despre cum se aleg si cand se planteaza aceste plante.

O alta metoda putin mai rapida, dar care trebuie repetata macar 2-3 ani este: impartim gradina in straturi permanente si alei. Facem rost de mulci, paie, frunze uscate, iarba cosita de gazon.

Daca pamantul este foarte tare, apoi luati o furca de exemplu si imitam sapatul, fara sa intoarcem pamantul. Dupa aceea veti avea nevoie de resturi vegetale maruntite. Imprastiem apoi pe pamant. La un metru patrat de pamant veti avea nevoie de 1-2 galeti de resturi vegetale. Infigem furca si o miscam inainte-inapoi, pana cand aceste resturi vegetale se incorporeaza in sol. Luam apoi grebla si nivelam pamantul.

Ulterior aducem pe straturi fan, paie uscate etc.; acoperiti straturile peste iarna. La primavara semanam siderate.

Citeste si: Mulcirea solului: 7 reguli de care sa tii cont

Nu se recomanda saparea solului lutos.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine