Vinete satirate sau vinete fara seminte – o idee de afaceri, mai putin intalnita la noi, dar care a inceput sa prinda radacini puternice si in Romania. De exemplu, in Olt, fermierul Ion Paunel, a inceput sa cultive de cativa ani vinete satirate, un hibrid ale carui seminte au o valoare chiar mai mare decat a gramului de aur. In general, acest sortiment de vinete este vandut cu preturi de 40-50% mai mari decat vinetele obisnuite.
Poate primul lucru care iese in evidenta la acest sortiment de vinete este culoarea lor mov deosebita, cu unele dungi albe. De asemenea, vinetele satirate au o textura fina si un miez foarte alb.
„Mi-am dorit mai dintodeauna sa cultiv cateva soiuri mai deosebite de plante, in cadrul solarului meu, sa fac diverse experimente. Asa am ajuns inevitabil si la vinetele satirate (vinete fara seminte). Prima data le vazusem intr-un magazin, m-au atras foarte mult culoarea lor, apoi am descoperit si gustul lor foarte bun. Am inceput asadar sa caut si samanta, a fost putin mai dificil, dar intr-un final am reusit sa gasesc un importator la noi (din Olanda) si sa incep astfel cultura”, explica Ion Paunel.
Fermierul din Olt mai cultiva, in comuna Pleșoiu, si cateva soiuri deosebite precum tomatele galbenele, roz, celebrul soi de tomate Inima de bou, precum si vinete albe.
Costuri de infiintare a culturii pentru vinete satirate
Agricultorul spune ca a reusit sa vanda vinetele satirate cu preturi de circa 5-6 lei pe kilogram in pietele de Sibiu. Momentan nu a avut o cantitate prea mare, cultivand doar pe circa 300 de metri patrati.
„Productia a fost de circa 300 kg, avand in total cam 4 recoltari. Daca cineva isi doreste sa incerce aceasta cultura trebuie sa stie ca pretul semintelor este destul de mare, circa 2 lei pentru o singura samanta. Bineinteles, se recomanda cultivarea lor doar in spatiu protejat, pentru a le putea asigura toate conditiile de care au nevoie pentru dezvoltare”, explica fermierul.
„Avem o reactie buna din partea oamenilor, nu prea au mai vazut asa ceva. Bineinteles, trebuie si sa le explicam putin ce sunt, la ce se pot utiliza si asa mai departe. Au o aroma deosebita si un miez foarte alb. De asemenea, cand ajung la maturitate au foarte putine seminte si foarte mici. Putem spune ca este o carne vegetala, comparabil cu ciuperca ca si gust si aroma. Preturile la care am reusit sa vindem au fost de 5-6 lei/kg. Ar fi o cultura profitabila daca s-ar mentine aceste preturi”, mai spune Ion Paunel.
Cultivarea vinetelor satirate
Infiintarea unei culturi de vinete satirate se face in linii generale la fel ca la orice cultura obisnuita de vinete, insa sunt si cateva aspecte diferite de care e bine sa tinem cont.
De exemplu, o cultura de vinete satirate este bine sa fie organizata la o densitate mai mica. Foarte importante sunt lucrarile de ingrijire, copiliare, astfel incat plantele sa fie curate.
„Aspectul ingrijirii culturii este deosebit de important deoarece, din cate am observat eu, vinetele satirate au o oarecare sensibilitate la boli decat alte sortimente. Daca se cultiva la o densitate de 2,5 plante la metru patrat e foarte bine. De mentionat ca plantele, mai ales la maturitate se dezvolta destul de bine, ajungand la aproape 2,5 metri”, ne-a mai explicat cultivatorul.
Ion Paunel si-a propus in viitor sa se axeze cat mai mult pe cultivarea soiurilor de legume ceva mai deosebite, mai ales ca in ziua de astazi trebuie sa aduci pe piata ceva putin diferit pentru a avea succes. „Este important sa devenim viabili economic, sa incercam si o altfel de agricultura”, mai spune fermierul.
Vinetele sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant asupra organismului, mai ales datorita continutului lor foarte ridicat de apa (92%). De asemenea, vinetele au un continut bogat de potasiu, magneziu, calciu, cat si vitaminele A si C.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro