AcasăProduse traditionaleAfacere cu turta dulce: un exemplu de succes

Afacere cu turta dulce: un exemplu de succes

O afacere cu turta dulce solicita, inainte de toate, maiestrie si pasiune in realizarea dulciurilor, iar cand aceste doua lucruri se combina armonios, rezultatul nu poate fi decat unul foarte bun, care dureaza de generatii.

Un exemplu de succes in acest sens se poate regasi in localitatea Bascov (judetul Arges), acolo unde Elisabeta Onu detine un laborator de turta dulce. Afacerea se afla in prezent la nu mai putin de a patra generatie, prima turta dulce realizata de aceasta familie fiind tocmai din 1946.

In prezent, turta dulce realizata sub forma de diverse figurini este apreciata si cunoascuta in majoritatea judetelor tarii. De asemenea, Elisabeta Onu participa frecvent la targuri cu produse traditionale.

Secretul succesului unei afaceri cu turta dulce

Putem spune fara sa gresim ca turta dulce se regaseste in multe locuri, fara sa o mai punem la socoteala pe cea adusa din import, insa putine retete de turta dulce reusesc sa ne aduca aminte de gustul acestui desert din copilarie.

Elisabeta Onu este de profesie inginer chimist. Alaturi de sotul ei, preot, a dus mai departe traditia familiei de a face turta dulce.

„Am decis sa preluam reteta de turta dulce si sa realizam diverse figurie. Avem de asemenea si un sortiment de turta dulce realizata pe baza unei retete imbunatatite de noi. A face turta dulce se aseamana foarte mult cu o arta. Chiar daca o gasesti peste tot, noi am decis sa lucram totul manual, tot ce inseamna framantat, intins foi, decupat, copt, decorat”, povesteste Elisabeta Onu.

„Au existat si cateva propuneri de a crea o linie tehnologica, insa am dorit sa pastram totul manual, deoarece altfel produsele ar fi semanat intre ele. Dorim sa facem ceva deosebit de fiecare data”, spune administratorul firmei.

Livrari si romanilor din Spania

Turta dulce incorporeaza diverse forme, numai imaginatia fiind limita: de la formele traditionale precum rotite, ghetute, caluti, inimioare, stelute, pana la forme inspirate din povestile copiilor precum Alba ca Zapada, Mica Sirena etc.

O buna parte din vanzari apar in perioadele de sarbatori, fie de Pasti, fie de Craciun. Plus, o afacere cu turta dulce si peste hotare

Elisabeta Onu, proprietara afacere turta dulce
Elisabeta Onu, proprietara afacerii cu turta dulce

„Am avut si cateva livrari pentru romanii din Spania. Sunt incantati foarte mult de gustul turtei, deoarece este naturala. De asemenea colaboram si cu cateva scoli si gradinite”, mai spune Elisabeta Onu.

Calitatea produselor, importantă pentru afacerea familiei Onu

Ingredientele folosite pentru a produce turta dulce sunt făina, zahărul, mierea, bicarbonatul de sodiu și aromele de scorțișoară și ghimbir.

„Făina și zahărul sunt ingredientele principale, însă acestea conțin amelioratori care duc la scăderea calității. La fel se întâmplă și în cazul mierii de albine. Acum lucrăm cu făină de calitate medie, de tip 650. Zahărul este o problemă, deoarece conține melasă și de aceea este nevoie să cumpărăm un tip de zahăr care este foarte scump. Altfel n-am avea calitate. Nici mierea nu mai este calitativă. Oricum, nu putem folosi prea multă miere, pentru că e scumpă și ar crește prețul turtei dulci. Încercăm să facem produse de calitate cu costuri cât mai mici, ca să-și permită oricine să mănânce turtă dulce ca în copilărie“, explică Elisabeta Onu.

În procesul de coacere a produselor se folosesc cuptoare pe bază de gaz, dar la început au existat cuptoarele pe vatră.

Întrebată dacă turta dulce este o afacere, Elisabeta Onu a răspuns prompt: „Da, este o afacere atâta timp cât din ea se poate trăi decent și reușim să ajutăm și biserica unde slujește soțul meu.“

Singura nemulțumire a celei care conduce afacerea este concurența dezechilibrată de pe piață, mai ales din târgurile în care ar trebui să se vândă doar produse tradiționale și doar de către producători. „E nevoie de o selecție riguroasă a comercianților din piețe“, este de părere Elisabeta Onu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine