O afacere cu legume, mai ales cand se realizeaza in camp, este aproape o loterie, insa exista cativa fermieri romani care, cu greutate, au reusit totusi sa puna pe picioare afaceri de succes.
Exemplul pe care dorim sa vi-l prezentam astazi vine din Constanta. Mai exact este vorba de compania SC Agro Brava SRL, infiintata in 2003, care a pornit afacerea cu legume de la doar 0,5 hectare. In prezent lucreaza 170 de hectare si deruleaza chiar proiecte pe fonduri europene.
„Ne facem meseria cu dragoste”
De cand se stie, Jeni Dumbrava, unul din administratorii companiei, lucreaza in agricultura. La inceput a fost economista la o ferma legumicola.
„Lucram cu drag si atunci, in comunism, chiar daca nu puteam lucra dupa un progrram fix. In agricultura nu poti sa ai asa ceva. Ne faceam meseria cu dragoste. Stateam si pana dimineata daca era nevoie. In schimb, astazi, la interviu, este intrebat prima data de salariu si programul de lucru”, povesteste Jeni Dumbrava.
Prima data a inceput sa cultive vinete, ardei, gogosari, pe cei 0,5 hectare primiti de catre specialisti. Asa a luat nastere afacerea de astazi. Un ajutor de nadejde in ferma legumicola este si fiul ei, Paul Musat, care a pus bazele infiintarii societatii SC Agro Brava SRL, in 2001.
„Baiatul, cand era student, imi spunea ca nu vrea sa lucreze in agricultura. In 2001 intreprinderea Horticola s-a incetat activitatea si am fost nevoiti sa o luam de la inceput. S-au facut multe sacrificii. Lucram pe atunci o suprafata de 30 de hectare. Ce era astfel o pasiune s-a transformat, de la an la an, intr-o afacere cu legume”, povesteste Jeni Dumbrava.
Afacere cu legume dezvoltata cu fonduri europene
In prezent suprafata lucrata de compania SC Agro Brava SRL se ridica la 170 de hectare, cu tot cu terenul luat in arenda. Cea mai mare parte din suprafata este cultivata cu sfecla, cartofi, ceapa, morcovi, pastarnac si telina. Din punct de vedere al samantei, aceasta este cumparata de la firme cu renume, in vederea pastrarii calitatii.
Merita precizat ca firma a derulat si o serie de investitie prin programele cu fonduri europene. Astfel au reusit sa isi modernizeze utilajele si sa construiasca atat o hala de sortare, precum si un depozit frigorific cu o capacitate de 2.000 de tone.
„Dorim de asemenea sa accesam fonduri europene pentru a pune in functiune o statie de pompare”, spune Jeni Dumbrava.
Vanzare in supermarketuri
O afacere cu legume nu s-ar fi putut dezvolta prea mult fara o desfacere bine pusa la punct. Pentru compania constanteana acest lucru e asigurat prin vanzarea legumelor in supermarketuri, sub brandul Agro Brava. Nu de putine ori firma alege sa iasa cu produsele mai spre sfarsitul anului (gratie sistemului de depozitare), chiar prin decembrie, pentru a vinde la preturi mai avantajoase.
In total, la SC Agro Brava SRL se produc pâna la 5000 de tone. Numarul angajatilor se ridica la zece, iar in perioadele de vârf societatea apeleaza si la personal sezonier.
In ceea ce priveste rezultatele la productia de cartof, acestea sunt multumitoare (cam 40 tone/ha). Adevarata problema sunt costurile destul de mari, iar acum pretul pe piata e uneori si de 30 de bani/kg, ceea ce nu justifica cheltuielile, care sunt duble.
Dezvoltare cu investitii in tehnologie
SC Agro Brava SRL s-a constituit pe ruinele uneia dintre cele 12 ferme Horticola Poiana.
„Dupa 1989, lucrurile au mers din ce in ce mai prost, pâna la faliment. Fermele s-au pus in vânzare. Aici e ultima dintre ferme, totul era dezafectat. Am reusit sa o cumparam la licitatie. Am reparat ce se mai putea la cladiri, dar am investit in câmp, in utilaje si infrastructura pentru irigatii. Avem 132 ha cu conducte subterane. Din 12 in 12 metri, sau din 24 in 24, in functie de structura terenului, avem câte un hidrant. Am facut o configuratie fixa, ca sa nu mai mutam tevile si sa se distruga plantele. Nici nu mai dam bani pe forta de munca pentru mutarea tevilor. Cele din aluminiu sunt tentante pentru hoti, asa ca am pus tevi de plastic. Am investit peste 150.000 de euro in sistemul de irigatii, dar se amortizeaza in timp” a spus Paul Musat, conform revistei Romania Rurala.
In 2006, SC Agro Brava SRL a accesat programul SAPARD pentru a cumpara o grapa rotativa, necesara pregatirii terenului in cazul culturilor de legume.
Paul Musat este printre primii legumicultori care au cumparat o semanatoare de precizie pentru legume. In 2010, prin intermediul fondurilor europene a achizitionat urmatorul pachet de utilaje: doua tractoare, o masina de plantat rasaduri, un scarificator, un disc, un utilaj pentru tratamente si o prasitoare.
Tânarul fermier a precizat ca SC Agro Brava SRL a facut demersuri si in directia agriculturii ecologice:
„O afacere cu legume trebuie sa inoveze mereu, noi suntem de aceasta parere. Avem doua hectare de cultura cu ceapa rosie. Primim o subventie pentru agricultura ecologica, o sa vedem cum evolueaza lucrurile. Am fost in Olanda si am vazut o ferma de 130 de hectare cu culturi ecologice de morcov. Am zis ca daca ei pot, putem si noi”, spune Paul Musat.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro