Aerisirea unui solar este importanta din cel putin doua motive: in primul rand asigura un flux constant de aer plantelor, ceea ce le va ajuta sa se dezvolte uniform, prin urmare vom beneficia de o productie mai buna; apoi, o aerisire corespunzatoare a solarului mai are avantajul de a tine bolile si daunatorii cat mai departe.
Iata un ghid despre cum ar trebui sa abordam aerisirea solarului, indiferent ca avem cateva legume pentru consumul propriu sau producem pentru a comercializa.
Aerisire solar in primavara
Modul de circulatie a aerului si perioada in care se fac aceste aerisiri difera in functie de anotimp. De exemplu, in primavara, cand inca temperatura exterioara este sub 6-7 grade Celsisus, solarul va ramane inchis.
Daca temperatura din interiorul solarului a crescut in 2-3 zile la valori de circa 23-25 de grade Celsius atunci putem lua in considerare aerisirea acestuia. Se recomanda insa ca acest lucru sa fie facut dimineata, in zilele insorite.
In cazul in care solarul este incalzit cu surse care degaja dioxid de carbon atunci se va aerisi indiferent de zi, scopul aici fiind reducerea temperaturii (daca a depasit sau urmeaza sa depaseasca 25 de grade) precum si disiparea dioxidului de carbon.
In rest, o aerisire obsinuita se poate face dimineata ori intre orele 09 si 15, pentru a permite spre seara solarului sa acumuleze caldura, necesara pentru perioada noptii (mai racoroasa).
Aerisirea solarului in perioadele calduroase
Pentru a asigura un flux continuu de aer in solar, in perioadele calde, acesta va ramane deschis, in general la capete, atat pe timpul noptii cat si ziua.
In cazul in care temperaturile sunt tot mai crescute, mai ales in vara, aerisirea se va realiza si prin intermediul peretilor laterali ai solarului.
Aerisire solar – toamna
Odata cu venirea toamnei, daca temperaturile scad sub 22 grade Celsius pe timpul noptii, aerisirea se va face mai rar, doar atunci cand este necesar.
De asemenea, nu se va aerisi daca afara este vant sau prea rece.
Citeste si: Dezinfectarea solului in solar: produse omologate de Autoritatea Fitosanitara
Unde e mai bine sa se faca aerisirea solarului?
De multe ori apare aceasta intrebare, insa raspunsul aici tine foarte mult si de tipul solarului pe care il detineti si de optiunile de aerisire care exista montate pe el.
Insa, ca o regula generala, o aerisire cat mai buna se face inclusiv pe laturile solarului, nu doar prin capete, deoarece numai asa oxigenul patrunde si se distribuie eficient la toate plantele. O aerisire exclusiva la capetele solarului va face ca plantele de la capete sa fie mai bine dezvoltate decat cele din centru. Prin urmare am putea vorbi de o diminuare, ce-i drept mica, a productiei.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro