Categorii
Apicultura

Acidul acetic: cum il folosim pentru dezinfectarea stupilor

Acidul acetic glacial in concentratie de 98% se foloseste cu succes la dezinfectarea fagurilor infestati de boli si daunatori, cum sunt de pilda fluturii gaselnitei.

Acidul acetic in contact cu aerul, la o temperatura de 18-20 de grade Celsius, se transforma in vapori care patrund chiar si prin membrana sporilor, distrugandu-i.

De aceea, operatie de curatare a stupilor se va face afara, in zilele calduroase, inlesnind astfel evaporarea acidului. El se foloseste in doza de 2-3 cm cubi pentru fiecare litru din capacitatea stupului ori a dulapului sau a localului in care se face dezinfectarea fagurilor.

Cum se realizeaza dezinfectarea

Fagurii se asaza in stupi goi, pusi unii peste altii in stiva, stand pe un fund unic, dar lipindu-le urdinisul de jos precum si orice crapaturi. Peste ramele primului stup cu faguri se asaza o bucata de vata sau tifon pusa in doua, care se stropeste cu o cantitate corespunzatoare de acid.

Oricate corpuri de stupi cu faguri s-ar mai aseza deasupra acestuia, peste fiecare corp de stup se pune panza de tifon sau vata cu acidul respectiv.

Sus se intinde o hartie cerata fixata in piuneze, peste suprafata ultimului corp de stup din stiva, se asaza capacul si se lipeste. Stiva se lasa astfel 10 zile.

Daca operatia se face in toamna, stiva poate fi lasata astfel pana la primavara urmatoare; cu doua zile inainte de termenul cand apicultorul are nevoie de faguri, o desface, iar fagurii se tin doua zile la aer.

Precautii cand lucram cu acidul acetic

Vaporii de acid acetic, fiind toxici pentru om, nu se va lucra in camera inchisa, locuita, ci numai in aer liber, sau in camera cu usile si ferestrele deschise.

De asemenea, acidul ataca pielea mainilor si deci trebuie folosit cu multa atentie sau cu manusi de cauciuc. El ataca si obiectele de metal; deci se va evita folosirea lui in operatiile de dezinfectare.

Cititi si: Acarioza la albine: simptome, tratament, prevenire

Intrebuintari ale acidul acetic alimentar in stupina

Acidul acetic alimentar are o folosire practica in stupina si anume: in hrana de stimulare a albinelor in primavara, determinand o urcare a procentului de puiet in cuib de pana la 19%.

Se dozeaza precis 3 grame de acid acetic, masurat in eprubeta gradata, se amesteca cu putina apa, dupa care se toarna intr-un litru de sirop. Se da de trei ori cate o jumatate de litru de sirop la trei zile interval. Siropul este bine sa fie cald.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.