AcasăCiuperciPrincipalii daunatori in cultura ciupercilor si cum putem sa-i combatem

Principalii daunatori in cultura ciupercilor si cum putem sa-i combatem

Cultura ciupercilor este si ea expusa la daunatori, precum orice plantatie agricola. In acest articol vom prezenta cei mai frecventi daunatori care pot aparea, cum se manifesta, precum si modul de combatere.

Sciaria Fenestralis (Tintarul ciupercilor) (Sciaridae)

Apare inainte si dupa faza de recoltare a culturii si se manifesta prin muste mici, brune, cu o singura pereche de aripi. Dezvoltare ou-adult 25-35 zile. Se poate combate prin aer filtrat in locul de cultura, sau cu prafuirea cu Detox, Lindatox, Dipterex a marginilor platformelor de compost (1 gr/mp).

Megaselia Nigra Megaselia Halterale (Mustele ciupercilor)

Apare tot in acelasi moment al culturii, mustele au circa 3 mm, gheboase. Larvele sunt mai mici ca cele de la Sciaridee. Sapa galerii in interiorul ciupercilor.

Ca si combatere fumegarea spatiului de culturã cu Bladafum – 1 capsulã la 300 metri cubi sau cu ORGA-KAS aerosili 1 flacon la 2000 mc.

De asemenea se poate si cu stropiri perioadice de Nogos 0,2% imediat dupa acoperire pana la formarea butonilor la suprafata patului, la intervale de 5-6 zile.

Citeste si: Cultivarea ciupercilor in gospodarie: sfaturi practice

Mycophila Fungicola (Mustele cecid) Cecydomydae

Apar niste Musculite mici de culoare galbuie cu antene mici si roze. Se inmultesc foarte repede (sexuat si podogenezã).

Combaterea se poate face prin dezinfectarea termicã a spatiului de culturã, inainte de evacuarea compostului uzat si inainte de umplere sau prin incorporarea in compost in timpul insamantarii a 50-100 ppm. BIRLANE s.a. granule de 10% revenind 50-100 gr/mp.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine