AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea gandacului de Colorado: solutii chimice si bio eficiente

Combaterea gandacului de Colorado: solutii chimice si bio eficiente

Combaterea gandacului de Colorado poate fi facuta eficient in principal cu solutii chimice certificate, insa, pentru fermierii care cultiva in regim ecologic, exista si cateva variante de tratamente bio.

In general gandacul de Colorado isi face aparitia dupa ploi, mai ales in zonele din sudul tarii, si ataca in special culturile de cartofi, tomate, cat si alte leguminoase. Combaterea gandacului de Colorado este bine sa se faca dupa niste tratamente puse la punct de catre specialisti, deoarece acest daunator poate reaparea si poate provoca daune importante pe suprafete intinse de teren.

Combaterea gandacului de Colorado – ce este acest daunator?

Gandacul de Colorado provoaca pagube importante culturilor de cartof, adultii fiind cei care mananca practic frunzele plantelor, chiar si nervurile acestora. Combaterea acestui daunator este importanta deoarece un singur gandac de Colorado are capacitatea sa distruga, in circa trei zile, toate frunzele unei plante. In cazul in care nu au la dispozitie frunze, gandacii de Colorado pot ataca inclusiv fructele sau legumele plantelor.

Inmultirea gandacului de Colorado se realizeaza atunci cand femela depune ouale de culoare alba, in grupuri de cate 30-70 de bucati, pe partea inferioara a frunzelor, pentru a fi astfel protejate de Soare si ploaie. O femela poate depune pana la 700 de oua. Dupa circa zece zile de la depunere, ouale se transforma in larve si incep practic procesul de hranire cu frunzele plantei gazda.

Dupa alte doua saptamani larvele devin gandaci tineri de Colorado, urmand o scurta perioada sa se adaposteasca in pamant, pentru a-si fortifica invelisul extern. Apoi, acestia devin adulti si incep sa provoace cele mai mari pagube culturilor.

Conform numelui pe care il are, gandacul de Colorado provine din Statele Unite, primele certificari ale acestui daunator fiind consemnate in primele decenii ale anilor 1800. In Romania, prima aparatie de care se cunoaste a acestui daunator este pe la 1950.

Cum il recunoastem?

Gandacul de Colorado are un aspect usor de recunoscut, datorita corpului sau oval, avand de asemenea niste dungi de culoare neagra. Ca dimensiune, femelele sunt putin mai mari decat masculii.

Pentru combaterea gandacului de Colorado, trebuie sa cunoastem faptul ca acest daunator hiberneaza pe timp iarna, intrand la circa 20 cm in pamant. Retragerea acestuia incepe undeva din septembrie, octombrie, insa perioada poate fi diferita in functie de temperatura de afara.

Reaparitia gandacului de Colorado se produce primavara, atunci cand temperatura ajunge la un 13-14 grade Celsius.

Combaterea gandacului de Colorado cu metode chimice (insecticide)

Primul produs recomandat este CALYPSO 480 SC de la Bayer, care poate fi dat in diverse conditii de temperatura. Pentru culturile de cartof este necesar cel putin un tratament sau, in unele cazuri, chiar doua. Cultura este protejata pe o perioadă de 25-30 de zile de la efectuarea stropirii. De asemenea, se poate folosi si la pomii fructiferi, ca la prun, cires, mar, par, avand o capacitate buna de a proteja insectele utile, precum cele polenizatoare.

Un alt produs este Alverde, de la BASF, bazat pe substanta activa metaflumizon, care paralizeaza si distrug in cele din urma daunatorii. Actiunea este rapida si se poate da si in perioadele cu temperaturi mai mari, avand capacitatea sa elimine daunatorii, dintr-un singur tratament, daca atacul este unul moderat, nu sever.

Pentru rezultate optime in combaterea gandacului de Colorado tratamentele trebuie facute in zilele cu temperaturi mai mici de 25-26 grade Celsius.

Alte insecticide pe care le puteti folosi la eliminarea acestui daunator sunt: Coragen, Decis 25 WG, Fastac 10 EC, Fury 10 EC, Kaiso Sorbie 5 EG, Karate Zeon, Lamdex 5 EC, Laser 240 EC, Mavrik 2F, Mospilan 20 SG, Nuprid Al 200 SC, Nurelle D 50/500 EC.

Combaterea gandacului de Colorado cu metode bio

Pentru agricultorii care cultiva in regim bio exista si pentru acestia cateva metode naturale sa le spunem de combatere a gandacului de Colorado. Cu toate aceastea, mentionam ca unele variante naturale s-ar putea sa nu fie suficiente in eliminarea totala a daunatorilor, daca atacul este unul sever.

Primele masuri pot fi luate cu realizarea ceaiului de feriga si pulverizarea acestuia pe suprafata foliara a plantei. O alta metoda spune ca plantele sa fie acoperite cu o pelicula usoara de praf de roca de silicat.

De asemenea, se mai pot face ceaiuri de coriandru, galbenele sau hrean, toate aceste substante tinand gandacii de Colorado departe.

Va invitam sa ne scrieti in sectiunea de comentarii metodele dvs. eficiente de combatere a Gandacului de Colorado.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. SOLUTIE BIO PENTRU GANDACUL DE COLORADO.

    Zeama de urzici. Eu am folosit reteta bunicilor: itro galeata de 20 l,se pun 3/4 urzici apoi se umple
    vasul cu apa. Se lasa la soare 6-7zile,vasul sa fie acoperit. dupa aceea se strecoara lichidul rezultat
    si se amesteca 5 litri de apa cu un litru de lichid. Se stropeste cultura cu pompa.

  2. Vreau si eu 100 fiole de Calypso si o fiola de Fastac . De ce derutati oamenii si ii trimiteti in fitofarmacii sa ceara produse scoase din piata de multi ani ? Asa se cultiva profitabil ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine