AcasăFonduri europene agriculturaTineri fermieri: 50.000 euro fonduri europene pentru modernizarea unei livezi de prun...

Tineri fermieri: 50.000 euro fonduri europene pentru modernizarea unei livezi de prun si cais

Inca din adolescenta, Adrian Oros, un tanar fermier din satul Badacin, judetul Salaj, lucreaza in agricultura, cot la cot cu tatal sau. Au inceput greu, ca majoritatea afacerilor de familie din zona rurala, insa, cu multa ambitie au reusit sa treaca peste dificultati si sa isi modernizeze, gratie fondurilor europene pentru tineri fermieri, livada de pruni si caisi, intinsa pe o suprafata de 12 hectare.

„Am inceput cu agricultura de cand eram in clasa a VIII-a, alaturi de tatal meu. Practic, am inceput de la zero cu pomicultura. La inceput a fost destul de greu, deoarece nu aveam utilaje. Am reusit insa sa avansam si datorita faptului ca tatal meu reusise sa acceseze fonduri europene prin SAPARD, bani cu care a cumparat un tractor cu remorca. Dupa aceea, a fost mai usor, ne-am extins”, ne-a povestit fermierul.

Din cauza lipsei banilor pentru achizitionarea unui material saditor de calitate, prima plantatia a fost realizata cu pomi adunati la intamplare. Surprinzator, sau poate nu, au avut succes. Ulterior, acestia au inceput sa altoiasca si sa-si puna la punct propria pepiniera.

Primul pas in accesarea fondurilor europene pentru tineri fermieri a fost gasirea unui consultant.

„Am discutat cu un consultant, care ne-a ajutat foarte mult, ne-a calculat punctele si am vazut ca ne incadram la 50.000 euro. Ca soiuri in care am ales sa investim sunt Grase Romanesti, Stanley, Anna Spath, la prun, pe o suprafata de 10 hectare, iar pentru cais avem 2 hectare”, spune Adrian Oros.

Tineri fermieri - o parte din productia de caise realizata de fermierul Adrian Oros
Tineri fermieri – o parte din productia de caise realizata de fermierul Adrian Oros

Tineri fermieri: experienta accesarii fondurilor europene

Producatorul agricol recunoaste ca cel putin la inceput s-a simtit coplesit de numarul de documente necesare, insa, cu ajutorul consultantului, a reusit sa depaseasca cu bine aceste momente.

„A fost putin mai greu deoarece am fost cam primul la mine in zona care a accesat fonduri pentru tineri fermieri, si nici functionarii nu stiau exact ce ar trebui. Au invatat si ei odata cu mine. Procesul, in sine, acum nu mai mi se pare greoi, mai ales acum dupa ce l-am terminat. Au fost nevoie de multe acte, dar pana la urma e corect si trebuie sa justifici. Si ei te ajuta cu niste bani si mi se pare normal. Nu sunt 1-2 lei. Trebuie sa te lupti putin pentru acei bani”, ne-a mai spus Adrian Oros.

Prin fondurile europene dedicate tinerilor fermier, Adrian Oros a reusit sa achizitioneze doua atomizoare, un motocultor, o motocoasa si o masina de sapat gropi pentru pomi fructiferi. De asemenea, tot prin banii europeni, fermierul salajean si-a imprejmuit livada.

„Fondurile europene pentru tineri fermieri ne-au ajutat foarte mult, sunt niste bani frumosi cu care poti dezvolta o afacere. Daca nu accesam aceste fonduri era foarte greu. Noi am inceput efectiv proiectul in februarie 2016, iar in 2017 am facut cerere pentru transa a doua. Oficial, proiectul ar trebui sa se inchida in 2019”, ne-a mai explicat producatorul.

Tineri fermieri: dezvoltarea livezii si productia

Productia fermierului la prun s-a ridicat anul trecut la 20 de tone pe hectar. Din pacate, din cauza ingheturilor tarzii, productia la cais este compromisa cel putin 20%.

„Si anul acesta (2018) se anunta o productie record la prun, insa la cais situatia nu e prea buna. Oricum, specia e destul de pretentioasa si riscanta, mai ales cand ai temperaturi negative in martie – aprilie. Ca valorificare, vand productia distribuitorilor care vin la poarta. La cais, circa 80% din cantitate o valorificam in pietele agroalimentare, cu 6-7-8 lei”, ne-a mai spus fermierul.

Tineri fermieri: sfaturi pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene

„Singurul lucru pe care l-as putea spune este sa mearga cu incredere daca vor sa porneasca un asemenea proiect si sa caute un consultant bun. E un aspect care cantareste mult. Si daca incep aceasta treaba sa se tina de ea. Pomicultura este foarte riscanta, mai ales in ultimii ani, unde vremea e tot mai capricioasa. Plus ca din pacate nici statul nu te ajuta, atunci cand exista pierderi destul de mari”, afirma producatorul.

Fondurile europene pentru tineri fermieri ne-au ajutat foarte mult, sunt niste bani frumosi cu care poti dezvolta o afacere. Daca nu accesam aceste fonduri era foarte greu – Adrian Oros.

Pentru viitor, Adrian Oros si-a propus sa acceseze din nou fonduri europene pentru agricultura, de aceasta data pe submasura 4.1a – Investitii in pomicultura, pentru a pune la punct o fabrica de procesare (gem si fructe uscate).

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine