AcasăCulturi profitabileNuci forestieri: profit de peste 500.000 de euro la hectar

Nuci forestieri: profit de peste 500.000 de euro la hectar

O afacere de nuci forestieri poate genera venituri consistente familiei care doreste sa infiinteze o asemenea plantatiei, insa cea mai mare parte din suma revine dupa 20-25 ani. Prin urmare, este o investitie pe care o poti lasa mostenire copiilor.

Lemnul de nuc este cumparat de catre companiile din domeniul mobilierului de lux, chiar si de catre unii producatori din industria auto. Fireste, sunt necesare investitii de circa 6.000 – 7.000 de euro pe hectar pentru a pune la punct o plantatie de nuci forestieri.

Nuci forestieri: investitia la hectar

Iata mai multe detalii de la Toth Jozsef, reprezentantul asociatiei Nucifere Regia, in cadrul unei intalniri cu mai multi antreprenori din Cluj.

„Romania se poate dezvolta mult pe acest sector, poate deveni chiar unul dintre liderii mondial pe nuc. Noi promovam activ infiintarea livezilor de nuc in general din soiuri romanesti. Soiurile romanesti se bucura de o aclimatizare excelenta pentru solurile si temperaturile noastre. Investitia este una cel putin medie sa ii spunem, de circa 4.000 euro pentru un hectar de livada de nuci fructiferi, iar pentru una forestiera de circa 6.000 euro. Aici denstitatea pomilor este una mai mare”, explica Toth Jozsef, potrivit Mediafax.

O investitie de 6.400 de euro făcută în 2017 într-un hectar de livadă forestieră poate genera un profit de circa 600.000 de euro in 25 de ani, sustine reprezentantul asociatiei Nucifere Regia.

Cum cresc acesti nuci si cat se planteste pentru un metru cub

Nucii forestieri cresc vertical, la fel ca un salcam de exemplu. In circa 20 ani pot ajunge la o inaltime de noua metri si la circa 0,75 metri cub de masa lemnoasa. In general un metru cub de lemn se vinde cu 1.200 – 1.600 euro (nuc forestier pret). Distantele de plantare sunt la circa 4 x 4 metri.

Merita mentionat ca acest tip de plantatie poate fi certificat ecologic. Subvențiile pentru culturi ecologice sunt de 620 de euro în primii 3 ani, apoi 442 euro/ha în cazul continuării angajamentului.

O plantatie de nuci forestieri se intretine relativ usor deoarece neavand fructe nu sunt necesare nici prea multe stropiri. Trebuie irigat in primii ani, pentru o dezvoltare optima. Fireste, cu cat pamantul este mai bogat in substante nutritive, cu atat si dezvoltarea pomilor este una mai viguroasa, insa, de multe ori, asemenea plantatii sunt realizate pe terenuri mai slabe calitativ.

Pentru a defrisa o plantatie de nuci forestieri este necesar avizul Directiei Agricole.

Ce randament are o plantatie de nuci pentru fructe

Pe langa plantatiile de nuci forestieri, fermierii romani sunt tot mai interesati si de dezvoltarea livezilor de nuci pentru fructe.

„La un calcul estimativ de 2.200 de kg la hectar, la un cost de 10 lei pe kilogramul de nucă în coajă, iese o valoare a producţiei de 5.000 de euro, iar la miezul de nucă de 8.500 de euro, unde kilogramul este 35 de lei. În al doilea an de rod profitul lunar se ridică la 1.000 de euro, pentru nuca în coajă, şi depăşeşte 3.000 de euro la miezul de nucă. Investiţia se poate amortiza într-un an sau doi. Nuca are căutare ca şi aliment – ulei sau miezul de nucă, dar şi ca derivate. Coaja de nucă se foloseşte în industria farmaceutică, cosmetică, în industria de armanent, aviaţie sau la cea de bijuterii. Din coaja de nucă se fac anumite granulaţii care se folosesc în confecţionarea unor piese de armament, iar în aviaţie se foloseşte iarna în compoziţie cu spuma pentru degivrarea avioanelor. Coaja de nucă nu zgârie, astfel că se foloseşte şi la şlefuirea bijuteriilor. Şi frunza de nucă se poate valorifica în industria vopselei şi cea farmaceutică. Asociaţia noastră garantează şi desfacerea produselor”, a declarat Toth Jozsef.

O livadă de nuci fructiferi intră pe producţie dupa circa sapte ani.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

5 COMENTARII

  1. Dupa 3 ani nucii forestieti plantati nu s au inaltat aproape deloc. Practic cioturile de nuc salbatic romanesc taiate de mine in aceasi livada au dat din nou si i au si intrecut cu mult. E un copac caruia nu ii merge in Romania

  2. Buna ziua! Sunt interesat de infiintarea unei plantatii de nuc forestier pe cca 10 ha. Cine poate oferi detalii tehnice, inclusiv procurarea puietilor? Multumesc.

  3. totul este o minciună,făcută să prostească oameni deunde 10 lei pe kg preț acum este de 4 lei în coază la nuci
    spuneți unde se dă 10 lei sa duc și eu …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine