AcasăCulturi profitabileCultivarea capsunilor: afacerea de succes a unui tanar din Maramures, pe o...

Cultivarea capsunilor: afacerea de succes a unui tanar din Maramures, pe o suprafata mai mica de un hectar

Cultivarea capsunilor este o idee de afaceri profitabila chiar si pe suprafete mici. O demonstreaza Dorin Ioan Lese, un tanar maramuresean, care a decis, in 2015, sa infiinteze o plantatie de capsuni pe o suprafata de 80 ari. Desi capsunul are multiple sensibilitati, mai ales la boli si la conditiile climatice, tanarul fermier a reusit sa puna pe picioare o cultura roditoare de capsun, cu fructe care se vand cat ai bate din palme.

„Am inceput in primavara lui 2015, am plantatia pe doua terenuri de la bunici, unul de 50 ari si celalalt de 30 ari. Am terminat in 2013 Facultatea de Horticultura din Cluj si mi-am dorit dintodeauna sa lucrez in aer liber, dar sa fac ceva care sa aiba o profitabilitate. Asa am ajuns, si datorita parintilor, la cultivarea capsunilor, o cultura destul de sensibila, care cere foarte mult atentie, dar care este si foarte frumoasa”, a declarat Dorin Ioan Lese.
Pentru a avea o valorificare cat mai buna, extinsa pe o durata cat mai mare, tanarul fermier a ales sa cultive patru soiuri, de la cele timpurii pana la cele tarzii.

„Soiurile pe care le am sunt Honeoye, primul care se coace, apoi am Asia si Pegasus, cu o coacere medie din punct de vedere al timpurietatii, apoi am soiul Matis care se coace mai tarziu. In acest fel imi permit sa vin cu fructe si mai tarziu in sezon”, ne-a explicat fermierul.

Cultivarea capsunilor
Cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor: productie si valorificare

La suprafata pe care o lucreaza, Dorin Ioan Lese reuseste sa aiba productii de circa 8 tone de capsuni. Fructele le vinde cu un pret mediu de 7 lei.

„Avand in vedere ca sunt singurul producator de capsuni din zona mea, nu am avut deloc probleme cu valorificarea, mai toata lumea ma cunoaste si am vadut usor. Am vandut de asemenea si la cateva magazine mici din oras. Ceea ce m-a ambitionat foarte mult sa merg mai departe e faptul ca exista cerere, lumea imi cerea si dupa ce epuizam marfa. Din punct de vedere al profitabilitatii, pot spune intr-adevar ca aceasta cultura e una profitabila. Momentan, eu sunt incepator, am reinvestit tot ce am castigat. De anul acesta insa va fi doar profitul. Eu sunt multumit. Cred ca ar fi si mai profitabil daca s-ar cultiva pe o suprafata putin mai mare”, spune Dorin Ioan Lese.

Cultivarea capsunilor: soluri optime si cerintele plantei

Cand alegem sa infiintam o cultura de capsuni este important sa ne asiguram ca terenul si zona indeplinesc mai multe conditii. In primul rand, legat de sol, acesta trebuie sa fie mai degraba nisipos si nu foarte acid.

„Pentru cultivarea capsunilor este de preferat ca solul sa fie unul nisipos, cu un pH de circa 6-7,5, sa nu fie foarte acid. Cu toate acestea, capsunul are capacitatea sa valorifice bine o gama larga de soluri, existand diverse soiuri in acest sens”, ne-a spus fermierul.

Temperaturile optim pentru dezvoltarea capsunului sunt intre 11 si 24 grade Celsius. Rezistenta la ger in perioada de repaus este data in functie de soi, insa limita maxima este de -35 grade Celsius. Soiurile timpurii pot fi afectate de ingheturile tarzii din primavara, mai ales daca temperaturile scad sub -2 grade Celsius. Din punct de vedere al luminii, capsunul are necesitati moderate, insa o expunere normala la soare este necesara pentru a avea fructe de calitate.

Cultivarea capsunilor
Cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor: pregatirea terenului

O cultura sanatoasa si profitabila de capsun incepe cu pregatirea terenului. In primul rand, pentru a preveni dezvoltarea bolilor in plantatie trebuie curatat si dezinfectat terenul, dupa o aratura de circa 30 cm.

„Capsunul este o planta pretentioasa la capitolul boli, de aceea trebuie sa ne asiguram ca pornim de la inceput cu dreptul. Sfatul meu este sa se dezinfecteze solul cu un erbicid, sa eliminam orice fel de buruiana, apoi il vom marunti cat mai bine, freza, iar apoi vom incepe lucrarile de ridicare a biloanelor, punerea benzii de picurare, a foliei de mulcire etc. Modelarea terenului pe biloane ne ajuta la zvantarea mai rapida a frunzisului dupa ploi, ajutandu-ne sa diminuam cat mai mult riscul bolilor”, ne-a mai explicat Dorin Ioan Lese.

Cultivarea capsunilor: cum plantam capsunii

Desi poate parea simpla, plantarea capsunilor trebuie sa se realizeze dupa niste reguli foarte clare, care, de cele mai multe ori, fac diferenta dintre o cultura profitabila si una in pierdere. Stolonii de capsun se pot planta in doua perioade, toamna (din septembrie pana la sfarsitul lunii octimbrie, in functie de temperaturile de inghet din sol) si primavara – vara (cu stoloni nerefrigerati pana la sfarsitul lui aprilie, iar cu stoloni refrigerati pana in iunie).

„Cel mai bine este sa plantam capsunul cu un plantator, asigurandu-ne in acest fel ca radacina nu ramane in afara. Capsunul are in mijloc un mugure central care trebuie sa ramana in afara, exact la nivelul solului. Radacina nu se scurteaza. De asemenea, trebuie sa dispunem de un sistem de irigare, pentru ca aceasta cultura are nevoie de apa. De aici pot aparea multe probleme, daca nu irigam suficient”, precizeaza cultivatorul.

Cultivarea capsunilor
Cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor: investitie

O investitie in cultivarea capsunilor nu este una mica, insa aceasta plantatie are capacitatea de a genera un profit consistent, daca valorificarea este asigurata.

„Pentru un hectar sunt necesare cam 40.000 de plante. Este important sa cumparam doar din surse sigure, plante libere de boli, altfel vom pierde bani inca de la inceput. La o cantitate asa mare, sa zicem ca am putea cumpara cu 0,70 lei, ceea ce ne-ar costa circa 28.000 lei doar materialu saditor. Apoi, cred ca inca 2.500 de euro ne-ar trebui pentru banda de picurare, folia de mulcire. Plus, ca fermierul trebuie sa aloce timp acestei culturi. Eu, de pilda, am fost si angajat, dar nu ma puteam ocupa in paralel si de plantatie. E o cultura usor dificila, dar si frumoasa in acelasi timp”, ne-a mai declarat cultivatorul.

Pentru viitor, Dorin Ioan Lese si-a propus sa accese fonduri europene pentru exploatatia sa, mai ales ca plantatiile de capsun beneficiaza de punctaje mai mari in cadrul masurilor de finantare.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Bună seara! Vrem să ne informăm despre căpșuni, ne-am gândit să cultivăm 30 de ari de căpșuni și am vrea să aflăm cât mai mult. Vă mulțumim pentru înțelegere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine