AcasăCulturi profitabileCultivare sofran: o afacere profitabila si pe suprafete mici

Cultivare sofran: o afacere profitabila si pe suprafete mici

Cultivare sofran. In prezent, tot mai multi fermieri cu suprafete mici de teren, si cu un sol potrivit, redescopera cu succes cultura de sofran. Un exemplu in acest sens este si Lucian Mindoiu, din judetul Dolj, care s-a decis acum 4 ani sa cultive sofran, din pasiune, pe o suprafata de 250 mp.

„Sofranul este daca pot sa-i spun o pasiune de familie, prin urmare asa s-a conturat ideea de a experimenta o cultura de acest gen la noi. Nu stiam exact la ce sa ne asteptam, nu am avut initial prea multe informatii, dar am luat-o etapa cu etapa. Am avut o cunostinta in Olanda, care ne-a ajutat la inceput cu achizitionarea bulbilor. Am vrut sa incepem cu ceva de calitate. Am platit 60 de eurocenti bulbul, 3.000 de bucati. Pur si simplu, ne-am dorit sa vedem daca si in Romania se poate cultiva sofran. Si am avut o surpriza foarte placuta”, povesteste Lucian Mindoiu, pentru CultivaProfitabil.ro.

Cultivarea sofranului este o activitate veche de aproape 3.000 de ani, Iranul fiind in prezent cel mai mare producator al acestei plante, reusind sa acopere o pondere inseamnata din cererea mondiala. De asemenea, alti producatori importanti de sofran sunt si Spania si India. Nu trebuie uitat ca pentru obtinerea sofranului este nevoie de multa munca si de suprafete din ce in ce mai mari, daca dorim sa vorbim de recolte de ordinul kilogramelor.

Cultivare sofran: calitatea

Micul fermier a dorit sa cultive sofran cat se poate de natural, fara ingrasaminte sau alte substante. Mai mult, in urma analizelor de laborator, acestuia i s-a confirmat ca are un sofran de calitate.

„Inainte sa incep sa am propria cultura de sofran am mers in Franta, la o ferma de acest timp si am avut ocazia sa vad exact cum se cultiva si cum se recolteaza. In primul an am avut un sofran de o calitate foarte buna, insa in cel de-al doilea an, calitatea a fost una exceptionala, confirmata si de analize. Am avut 46 de puncte SAFRANAL din 50 posibile”, ne-a spus Lucian Mindoiu.

Cultivare sofran
Cultivare sofran

Cultivare sofran: cate grame se pot obtine

Planta de sofran nu are mai multe soiuri, ci unul singur – Crocus stativus. De la aceasta planta sunt recoltate stigmatele florii, de culoare rosie, foarte subtiri. Fiecare floare are trei stigmate de sofran. Fiecare stigmat cantarind in jur de 2 mg. Pentru a obtine 1 kg de sofran sunt necesare peste 200.000 de flori.

„Sofranul nu are o productivitate imediat, in al treilea an putem spune ca atinge potentialul sau cel mai mare. Este important, din experienta mea, sa fie udat, sa aiba apa. Nu prea multa, dar sa nu ii lipseasca. Eu, in primul an, pe suprafata mea, de 250 mp, am scos cam 20 de grame de sofran. Apoi 60 de grame, iar in al treilea an am avut circa 250 de grame”, ne-a mai spus fermierul.

Cultivare sofran: solurile optime pentru cultivare

Reusita unei culturi de sofran sta in mare masura in calitatea solului. De aceea, este important sa fie ales un sol mai degraba argilos, care are un drenaj bun al apei.

„Cultivarea sofranului se preteaza foarte bine la un teren mai nisipos, mai argilos, insa bine drenat. Poate parea o gluma, dar este cat se poate de real. Acolo unde nu ar fi posibile alte culturi, sofranul poate deveni o alternativa. Drenarea apei este foarte important, sofranul are nevoie de o oarecare umiditate, dar nu una prea pregnanta, riscand altfel sa putrezeasca. Eu intre randuri am facut santuri. Nu am dat cu niciun erbicid/ingrasamant, deoarece am vrut sa vad daca sofranul cultivat in Romania poate avea aceleasi calitati ca cel cultivat in Maroc, Franta, Iran etc., iar raspunsul este unul afirmativ”, spune Lucian Mindoiu.

Cultivarea sofranului se realizeaza la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august. Ca planta premergatoare se pot alege cerealele paioase.

Cultivare sofran
Cultivare sofran

Cultivare sofran: plantarea

In toamna se poate incepe plantarea sofranului, astfel incat radacina sa aiba suficient timp pentru a se dezvolta, pana la intrarea in iarna. Important este ca planta sa treaca cu bine peste iarna, de aceea conteaza mult si adancimea la care se planteaza.

„Iarna, pamantul ingheata circa 5-6 cm, de aceea eu am plantat sofranul la circa 12 cm, sa fiu sigur. Intre 9-10 cm, cam aceasta ar fi adancimea optima. Cand plantam, e bine sa irigam zona. De asemenea, vom acorda o atentie deosebita si curatarii buruienilor. Un pericol pentru aceasta cultura mai poate fi reprezentat si de rozatoare. Ca distante eu am folosit 7-8 cm intre bulbi si 10-12 cm intre randuri”, explica Lucian Mindoiu.

Cei care doresc sa incerce cultura de sofran sunt sfatuiti sa evite infiintarea unei asemenea plantatii in zonele umbroase si umede, deoarece sofranul are nevoie de cat mai multa lumina.

Cultivare sofran
Cultivare sofran

Cultivare sofran: recoltarea si uscarea

Cultura sofranului implica multa munca, nu doar in procesul de cultivare, cat si in cel de recoltare. Florile din care vom extrage stigmatele se vor culege dimineata, la prima ora.

Manual, vor fi extrase cele trei filamente rosiatice. Ulterior, acestea se pot pune la uscat, la soare, sau se poate folosi un deshidrator.

Cultivare sofran: cu ce preturi se vinde

„Cred ca un motiv pentru care aceasta cultura nu se bucura de atentia cuvenita este ca oamenii devin reticenti atunci cand nu scot profitul in primul an. Din al doilea an incep alta cultura. Din pacate, la sofran ai nevoie de rabdare in acest sens. Ar fi o afacere foarte buna mai ales ca recoltarea lui, unde ai nevoie de oameni, se face cand lumea nu mai are mai nimic de lucrat la camp. Preturile pentru sofran pot ajunge si la 20 de euro gramul, dar la export. In tara, din pacate, e greu sa obtii si un pret de 10 euro pe gram, desi el valoreaza mult mai mult. Vorbim de sofran pur, natural. Bulbii se comercializeaza cu rica 1,5 – 2 lei bulbul. Dupa 4 ani dintr-un bulb se fac 12-15 bulbi”, spune agricultorul.

Descopera mai multe culturi profitabile in sectiunea noastra speciala.

„Cultura sofranului ar putea sa fie si mai profitabila, chiar si in Romania, daca nu ne-am mai forta sa vindem sofran brut, ci sa il prelucram intr-un fel. Am avut ocazia sa vad cum fermierii francezi discutau intre ei, stabileau cum sa-l prelucreze etc. Poate si noi am putea invata de aici”, ne-a mai spus Lucian Mindoiu.

Cultivare sofran: un condiment frecvent falsificat

Preturile foarte mari de comercializare a sofranului, care ajung deseori si la 30.000 de euro pe kilogram, fac din acest condiment unul frecvent falsificat. Exista doua standarde ISO 3632-1:2011 si ISO 3632-2:2010 care descriu cum este sofranul pur.

Falsificarea intervine cel mai adesea la sofranul sub forma de pulbere, intrucat pot fi adaugate mirodenii mai putin costisitoare pentru cresterea greutatii lui. O uscare insuficienta constituie un alt mod de a insela, pentru a obtine un pret mai mare.

Daca ati cultivat sofran, va rugam sa impartasiti experienta dumneavoastra in sectiunea de comentarii. De asemenea, daca doriti sa cultivati, spuneti-ne ce intrebari aveti.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

28 COMENTARII

  1. BUNA SEARA MA NUMESC GABRIEL SI AS VRE SA INCEP SI EU O AFACERE FRUMOASA DETIN 4 HECTARE DE PAMANT SI AS VREA CA SAL CULTIV PE TOT CU SOFRAN DACA SE POATE DACA IN CAZ CA MERGE BN AFACEREA SE MAI POATE CUMPARA PAMANT SI CULTIVA CU SOFRAN CU CINE AS PUTEA LOA LEGATURA NRUL MEU 0762468277 ASTEPT VA MULTUMESC

  2. Buna, vreau si eu sa cultivez acest sofran. Puteti sa ma ajutati cu informatie de unde pot procura bulbi de sofran? Sau poate sa ma ajutati sa eau legatura cu cineva care cultiva sofranu? Multumesc mult

  3. Bună ziua! Vreau să încep și eu o mica afacere cu acest condiment numit Șofran,cu cine a-și putea lua legatura ca să mă ajute în privința acestei afaceri.Vă Multumesc!

    • Buna seara Cornelia,ss spune ca sunt si eu o cultivatoare de sofran de 2 ani,anil trecut si acest an, o suprafata minima, pentru anil viitor as putea sa vand o parte de bulbi, am 2 parcele plantate f dese si anul viitor pot sa le scot sa ti livrez.

  4. Eu am achiziționat de urand cativa bulbi de sofran, am vrut mai întâi sa vad cum se vor comporta in prima iarna sin zona in care stau, si daca totul merge bine la anul as vrea sa maresc cantitatea de bulbi. Cea mai mare problema ar fi ce fac atunci cand va creste cantitatea de stigmate? Unde la vand?

  5. Buna ziua. Eu sunt din Dolj, anul acesta am scos prima recolta de sofran si as dori daca puteti sa mi spuneti localitatea sau da nr de tel al domnului Lucian. Va multumesc!

  6. Salut.in zona moldovei mai exact Piatra Neamt.ar merge cultura de sofran.pe o suprafata mica pt inceput. De unde as putea cumpara bulbii?va multumesc pentru evenentualele raspunsuri!

  7. Buna seara! Sunt Dacian din Iasi. Avem tehnologia de a recolta sofranul robotizat, cu inteligenta artificiala.
    Probabil, o structura asociativa ar putea valorifica net superior acest produs, si ar putea plimba robotii de recoltare de la un membru la altul. Ce parere aveti?

  8. salut.am citit si eu putin despre afacerea cu sofran .intrebarea mea este urmatoarea:dupa ce se culege produs final cine ma poate ajuta sa si comercializez acest produs ,dupa cum ati spus si dumneavoastra in descriere la noi in romania costa f putin kg sau ma rog sa nu mai vorbim sub un kg de sofran caci in primii 2 ani daca nu ai o suprafata destul de mare nu poti sa scoti mare profit deci revin ,cum reusesc sa imi vand produsul ??va multumesc

  9. buna ziua sunt Stefan ,vreau sa cultiv și eu am 1000mp câți bulbi mi-ar trebui și ceva fonduri euro se acorda ptr așa ceva și la 1000 mp cat se scoate pe/kg,sunt din Teleorman.
    Că piața de desfacere unde? unde îl vindem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine