AcasăCulturi profitabileCartofii mov, cultura care te poate imbogati si pe o suprafata mica...

Cartofii mov, cultura care te poate imbogati si pe o suprafata mica de teren

Cartofii mov sunt o cultura de nisa tot mai apreciata de fermierii romani dornici de un venit suplimentar. Recunoscuti pentru inaltul raport nutritional pe care il au, cartofii violet sunt vanduti la preturi de circa 6-7 lei/kg, triplu fata de cei obisnuiti. Mai mult, cultivatorii isi pot majora profiturile si prin vanzarea cartofilor de samanta, si ei foarte cautati de cei care vor sa inceapa o astfel de plantatie.

Pentru a afla mai multe detalii despre cat de profitabila este cultura de cartofi mov si cum trebuie aceasta ingrijita am discutat cu un fermier din Brasov, Alexandru Bodea, care a infiintat, in 2014, prima sa plantatie de cartofi violet, pe o suprafata de 6.000 de metri patrati.

„Am avut ocazia sa am pe cineva care a fost in Peru si mi-a adus samanta de cartof mov chiar de acolo. Citisem si ma documentasem de ceva vreme despre aceasta cultura si pur si simplu mi-am dorit sa incerc, sa vad cum se aclimatizeaza la conditiile din Romania. Prin urmare am incercat pe o suprafata mica, de 1.000 mp, iar in urma rezultatelor – s-au facut la fel de bine ca si cartofii albi sau rosi – am tot marit suprafata de la an la an. In curand preconizez ca voi ajunge la aproape 1,5 – 2 hectare cultivate cu cartofi mov”, ne-a povestit fermierul.

Preturi pentru cartofii mov

Infiintarea unei culturi de cartofi mov nu este chiar la indemana oricui, din cauza pretului mare al cartofului de samanta. Cu toate acestea, cei care vor sa inceapa o astfel de cultura sunt sfatuiti sa infiinteze plantatia pe o suprafata mica de teren, de cateva sute sau mii de metri patrati, reusind apoi sa isi produca singuri samanta necesara.

„Samanta este scumpa, practici iti asumi un risc, deoarece poti sa ai ghinionul sa nu se faca. Eu insa am fost multumit si exista sanse mari de reusita daca se acorda atentie, se pregateste bine terenul si asa mai departe”, afirma cultivatorul.

„Piata cea mai buna de valorificare, pentru cartoful mov de consum, este la export, fireste cand ai cantitati destul de mari. Se ofera circa 2 – 2,5 euro/kg. Mai exista varianta de a vinde si pe internet, pe site-uri de genul Olx etc. pentru ca sunt destul de multe persoane interesate, diabetici, cu diverse probleme de sanatate. Preturile sunt de circa 7 lei/kg pentru cartoful de consum. In ceea ce priveste cartoful mov de samanta, vand aici, la preturi de circa 15 lei/kg”, ne-a mai spus cultivatorul.

Cartofii mov
Cartofii mov

O alta piata de desfacere pentru cartoful mov poate fi reprezentata si restaurante, care ofera clientilor meniuri mai sofisticate, in general pentru ocazii speciale.

Cartofii mov: pregatire teren

Infiintarea unei culturi de cartofi mov este important sa se faca pe un teren afanat, cu o temperatura a aerului care nu depaseste 40 de grade Celsius. Mai mult decat atat, rezultate bune si foarte bune la plantatia de cartofi mov se pot obtine daca terenul este unul usor nisipos, cu un pH de circa 5 – 6.

Pentru a infiinta un hectar de cartof mov, sunt necesare circa 3 tone de samanta, ceea ce inseamna un cost de aproape 8.000-9.000 euro. Pentru 1.000 de metri patrari sunt necesare circa 400 kg de samanta.

Descopera si mai multe culturi profitabile in categoria noastra dedicata special acestui subiect.

„Pregatirea terenului se incepe din toamna, cu o aratura de 30 cm. E bine sa facem si o analiza a solului pentru a sti cu ce substante ar mai trebui sa intervenim, daca este necesar. E bine sa punem si cu un gunoi de grajd, natural, vechi de circa 2 ani. Se va pune in iarna, dupa ce aram terenul. Pentru cei care vor sa adauge azot, acesta intr-adevar il mai ajuta, dar se pierd din proprietatile cartofului. Prin urmare, mare atentie. Nu trebuie exagerat. La 1.000 mp maxim 2 saci”, afirma fermierul.

Plantarea propriu-zisa a cartofilor mov este la fel cu cea a cartofilor obisnuiti, realizandu-se cu masina de plantat. Ca densitate de plantare, se foloseste circa 50 cm intre randuri si circa 20 cm intre cuiburi. „Marimea cartofului la plantare este bine sa fie la cel cu cel alb, cat un ou de gaina, nu mai mic. Dupa 8-10 zile se poate interveni si cu un ierbicid impotriva buruienii, iar mai incolo se poate stropi si pentru mana si gandac. Daca nu, se pot utiliza produse din plante naturale, alge”, ne-a mai spus cultivatorul din Brasov.

Cartofii mov: perioada optima de plantare

Perioada optima de plantare pentru cartofii mov este asemanatoare cu cea a cartofilor obisnuiti, mai exact dupa 5 aprilie, cand vremea se mai incalzeste.

„Eu recomand sa se realizeze de la finalul lunii martie si pana la finalul lunii aprilie, cam aceasta e perioada optima, nu mai tarziu. Daca plantezi de exemplu in luna mai sunt mari sanse sa nu iti mai iasa cartofi pentru consum, ci doar pentru samanta”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pe perioada verii, cand temperaturile depasesc 40 de grade Celsius, exista riscul ca plantatia de cartofi mov sa aiba de suferit, mai ales daca lipseste irigatia.

Cartofii mov: recoltare si productie

Inainte cu 1-2 saptamani inainte de recoltare, fermierul din Brasov recomanda sa se dea cu o solutie pentru a arde vita de la cartof, in asa maniera incat sa poti intra cu masina intre randuri. Dupa ce au fos stransi se mai baga o data grapa si se strang si cei ramasi, la fel cum se face la cartoful obisnuit.

„In privinta productiei, daca ne-am ingrijit ca la carte de ei si ne-a ajutat si vremea, ar trebui sa avem intr-un cuib circa 12 cartofi. Ca prudctie minima ar trebui sa fie cantitatea pe care o insamantam inmultita cu 6-7. Iar maximum care ar putea iesi ar fi daca am inmulti cu 10. Adica, la 400 kg de samanta am putea avea minim 2,8 – 3 tone, iar maxim 4 tone”, afirma fermierul.

Cartofii mov
Cartofii mov

Cei care doresc sa realizeze o cultura de cartofi mov cat mai curata, pot utiliza impotriva manei maceratul de urzica. De asemenea, un ingrasamant des folosit de cultivatori pentru aceasta plantatie este gainatul de pasare (dat inainte de plantare cu aproape 3 luni). Mai mult, daunatorii pot fi tinuti cat mai departe si printr-o curatenie cat mai mare in cultura, eliminand cat mai des buruienile.

Cartofii mov sunt mai sanatosi decat celelalte soiuri, fiind mult mai bogat in antioxidanti. Astfel, cartoful mov ajuta la arderea grasimilor, prevenirea bolilor cardiovasculare, precum si la intarirea sistemului imunitar. Important de stiut este ca aceasta culoarea mov a cartofului este dată de cantitatea mare de antocianine acestia fiind niste antioxidanți puternici, care protejează organismul de diferite forme de cancer.

Daca v-a placut acest articol, va invitam sa apreciati pagina noastra de Facebook – CultivaProfitabil.ro – pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii!

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine